A brit légiközlekedés elindulásának századik évfordulójára a British Airways retro arculatba öltözteti egyik Boeing 747-esét. A gép az egyik jogelődje, a British Overseas Airways Corporation, a BOAC dizájnját viseli majd. A cég közlése szerint további hasonló, történelmi festésminták is megjelennek a flottában.

A légitársaság tájékoztatása szerint a festéssel a G-BYGC lajstromú, kereken 20 éves Jumbo jetet örvendezteti meg, a gép február 18-án érkezik vissza a dublini festőműhelyből Heathrow-ra. Képek vélhetően már korábban, a festőműhelyből való kigördüléskor érkeznek majd. A kiszemelt Jumbo még nem érkezett meg Dublinba, a cikk írásának idején épp az Atlanti-óceán fölött repült New York felé.

Fotó: Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images). Forrás: Biritsh Airways

A British Airways a brit légiközlekedés centenáriumának méltó megünneplésére az 1964 és 1974 között használt BOAC festést választotta. A február 18-i visszaérkezés és 19-i forgalomba állás sem véletlen, a Boeing ikonikus típusának szűzfelszállása ötven éve, 1969. február 9-én történt.

A dizájn részleteit a British Airways később hozza nyilvánosságra, a közleményhez azonban csatoltak egy formatervet: ezt a festést a BOAC az utolsó időszakában használta.

A brit parlament döntése értelmében 1974-ben egyesült a BOAC és az európai járatokat teljesítő British European Airways (BEA), így jött létre a British Airways, de a szellemi elődök közé tartozik az Imperial Airways is, többek közt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaságnak a versenytársaihoz képest eddig csupán egyetlen retro festésű repülőgépe volt, a sok évvel ezelőtt bemutatott Boeing 757-es, amelyet a félig piros vezérsíkú, régi British-arculatba öltöztették.

A közlemény szerint míg a legújabb gépek, mint például az A350-esek, a ma használt hagyományos festésben érkeznek meg, néhány régebbit további retro arculatba öltöztetnek majd.

Alex Cruz, a légitársaság vezérigazgatója a közleményben azt hangsúlyozta: a centenárium tökéletes arra, hogy emlékezzenek a történelmükre, amely a mai alakjára formálta a British Airwayst.

A BOAC festés egészen 2023-ig megmarad a 747-esen, majd a Speedbird kivezeti a flottából a gépet, ahogy az összes Jumbo távozik a British flottájából a következő években. A pótlásukra 18 A350-est és 12 Boeing 787 Dreamlinert rendelt a cég.