Újabb fapados légitársaság alapításán dolgoznak a március végén csődbe ment WOW Air menedzserei egy befektetővel – írta izlandi lapértesülésekre hivatkozva az ATW Online.

A projekt egyelőre WAB név alatt fut, amely a „Visszatértünk” angol megfelelőjéből (We are back) képzett betűszó. Az új társaságot a március 28-ával csődbe ment WOW Air alapjaira építené fel Már Magnússon és Sveinn Steinþórsson az ír Avianta Capital befeketővel és alapkezelővel együtt a Frettabladid és az Iceland Rewview magazin szerint.

Az első járatok az ősszel indulhatnak el, a flottát hat gépesre tervezik, a hálózatot pedig az első időszakban 14 európai és észak-amerikai célállomással kezdenék el üzemeltetni. Mindehhez 500 embert szeretnének felvenni, a cég arra számít, hogy az első évében egymillió utast szállít és 157 millió dolláros bevételt ér el.

A tárgyalások még május elején kezdődtek el, a végső megállapodást június végén írták alá.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A WOW Air fénykorában 23 gépes flottával rendelkezett, amely a csőd előtti időkre 10-re csökkent, a hálózat 27 célállomásból állt.

Az Avianta Capital mintegy 40 millió dollárt fektet a projektbe, amelyért cserébe az alapkezelő lesz a légitársaság 75 százalékos tulajdonosa, a pénzt izlandi bankoktól kapott kölcsönből biztosítanák.

A fennmaradó 25 százalék felett egy Neo nevű társaság rendelkezik majd, amelyet a két korábbi WOW menedzser mellett az ügyvéd Bogi Guðmundsson vezet. Sajtóértesülések szerint a WOW Air vezetője, Skúli Mogensen kimarad az új cégből, bár korábban neki is voltak tervei arra, hogy újraindítsa becsődölt légicégét.

Az Avianta Capitalt Aislinn Whittley-Ryan birtokolja, akinek apja, Michael Ryan nem sokkal alapítása után csatlakozott az ír fapados Ryanairhez, amelyet testvére, Tony Ryan gründolt össze.