Bár nem jelent közvetlen veszélyt a Dreamlinerek törzsénél felfedezett újabb probléma, a korábban elrendelt vizsgálatot kiterjesztette a gyártó és a légügyi hatóság.

A The Wall Street Journal jelentése szerint a korábban már nyilvánosságot kapott gyártási hibák a Boeing 787 Dreamlinerek törzsének más részeit is érintik, a jelenség hasonló, így közvetlen veszélyt ezek sem jelentenek.

Az újabb hibák azonban a lap kormányzati forrásai szerint kihatással vannak a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) által korábban elrendelt, a minőségbiztosítási rendszereket érintő vizsgálatra.

A hatóság figyelme most már nemcsak a hibában érintett elemekre terjed ki, hanem a komplett törzsre, emiatt nem adott át a Boeing egyetlen 787-est sem novemberben.

Az Ethiopian Airlines egyik Dreamlinerének farokrésze összeillesztés előtt. Fotó: AIRportal.hu

A probléma forrása, hogy a Boeing a szerkezeti elemek összeillesztésénél előforduló esetleges réseket lézeres technológiával deríti fel, és ezeket robotok segítségével tömítik, a vizsgálat során azonban kiderült, hogy gyártási hiba miatt ez nem megfelelő.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Egy másik, a törzs belső részén felfedezett hibával együtt ezek már azt okozzák, hogy a törzs érintett része nem teljesíti az üzemelés során elvárt terhelési szinteket, ami idővel strukturális repedésekhez, törésekhez vezethet.

A géptörzsek ezen elemeit a dél-karolinai Charlestonban gyártották és illesztették össze.

A korábbi hiba miatt nyolc 787 Dreamlinert vontak ki a forgalomból, és több száz példány átvizsgálását rendelheti el a hatóság.