Újabb két Airbus A320neót mondott vissza a Qatar Airways, miután nem mutatkozik előrelépés a Pratt hajtóművekkel kapcsolatos problémák megoldásában.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

Az Air Transport World beszámolója szerint erről a dohai légitársaság vezérigazgatója, Akbar Al Baker beszélt egy sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva. Mint mondta, sem az A320neók, sem az A350-esek leszállításában nincs előrelépés, bár az okok különbözőek. Emiatt a légitársaság ügy döntött, újabb két A320neót mond vissza.

Az Airbus a hírre reagálva annyit közölt, folyamatosan egyeztetnek a Qatar Airways-zel a gépek leszállításának ütemezésén. A gyártó a napokban teszi közzé rendelési és átadási statisztikáját, ha a módosítást még augusztusban lekönyvelték, akkor annak nyoma lesz a rendelések között.

Eredetileg összesen 50 darab A320neo típuscsaládba tartozó gépet rendelt a Qatar, 34 darab A320-ast és 16 darab A321-est.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Qatar Airways eddig három A320neóról mondott le kimondottan a Pratt & Whitney hajtóművekkel kapcsolatos problémák miatt. Emlékezetes: a dohai cég lett volna a típus indító légitársasága, de a gondok miatt lemondtak az első gép átvételéről, így a Lufthansa lett az első üzemeltető. A Qatar később törölte is az első gépet a rendelések közül, ehhez csatlakozott most újabb két példány.

Az is szóba került idén februárban, a légicég felmondhatja a Pratt hajtóműre szóló megállapodását. Akbar Al Baker már azt is megpendítette, hogy hajlandó lenne Boeing 737MAX-okat rendelni az A320-asok helyett, ha a gyártó nem oldja meg záros határidőn belül a problémákat.

Az A350-essel is problémája van a Qatar Airways-nek, Toulouse beszállítói alulteljesítés miatt nem tud elég gépet gyártani. A jelenség Akbar Al Baker szerint már odáig fajult, hogy jelentősen befolyásolja az új gépek késői érkezése a Qatar fejlődési potenciálját.