Újabb pénzügyi negyedévet zárt milliárd koronás veszteséggel a Norwegian, pedig bevételeik növekedtek, költségszintjük pedig alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

A norvég légitársaság honlapján közzétett eredmény-kimutatása szerint a március 31-ével végződött pénzügyi negyedévben a cég árbevétele főként az erős transzatlanti forgalom miatt 14 százalékkal 7,9 milliárd koronára javult, az üzemi eredmény pedig az előző évi 2,2 milliárd korona veszteség után 34 százalékot javulva 1,4 milliárd korona veszteséget mutatott.

Az adózás és pénzügyi műveletek után számolt adózott eredmény ugyanakkor jelentős mértékben romlott, tavaly ugyanebben az időszakban szolid, 46 milliós veszteséget mutatott fel a Björn Kjos vezette légitársaság, idén viszont 1,4 milliárd korona mínuszban voltak.

A Norwegian az év első három hónapjában 8,1 millió utast (+9 százalék) szállított, a járatok töltöttsége 3,5 százalékponttal 81 százalékra csökkent.

Forrás: Gatwick Airport

A cég vezetője értékelőjében kiemelte, hogy az átalakítások és a kiadások csökkentése meghozta hatását, mert egy utaskilométerre vetítve a cég bevétele emelkedett, a ráfordítások pedig csökkentek, utóbbi az üzemanyag árát nem számolva 8 százalékkal mérséklődött. Ez egyebek közt a költségcsökkentő programnak is köszönhető, csak az első negyedévben mintegy 470 millió koronát spóroltak meg ezzel az eszközzel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az adózott veszteség mértékét az magyarázza, hogy az elmúlt évben a pénzügyi műveletek egyszeri tételektől vezérelve 1,6 milliárd koronás nyereséggel zártak, idén viszont 522 milliós veszteség keletkezett.

A Norwegian közölte továbbá: még nem tudják, pontosan mekkora kárt okozott nekik a Boeing 737 MAX-ok földre parancsolása, becsléseik szerint 500 millió koronájukba kerül majd a típus kivonása.