Újabb ultrahosszú járatokat indíthat Ausztráliából az Egyesült Államokba a Qantas, miután megállapodott az American Airlines-szal.

A Brisbane Times beszámolója szerint a légitársaság Brisbane-ből nyit két új útvonalat Chicagóba és San Franciscóba 2020 áprilisának végén, amelyeket Boeing 787-9-es Dreamlinerekkel teljesíthetnek, bár az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériumának még véglegesen jóvá kell hagynia a Qantas és az American Airlines kereskedelmi megállapodását. Várakozások szerint a tárca heteken belül hozzájárulását adhatja az együttműködésre.

A két légitársaság megállapodása szerint évente 170 ezer új széket dobnak piacra. Már 2015-óta dolgoznak a megállapodáson, de a minisztérium hátráltatta az ügyet, mert attól tartott, túl nagy piaci koncentráció jönne létre a kereskedelmi megállapodással.

Forrás: Qantas

Chicago új célállomás lesz a Qantas térképén, a város O’Hare repülőtere a partner American Airlines egyik fő gyűjtő-elosztó központja. Így az Egyesült Államokból egyszerűbb lehet Ausztrália elérése, illetve az ausztrálok is könnyebben érhetnek el közép-keleti és keleti-parti célállomásokat az államokban. San Franciscóból Brisbane lesz a harmadik ausztrál város (Melbourne és Sydney után), amely elérhetővé válik a kaliforniai nagyvárosból.

A nyitás része a Qantas elhíresült Project Sunrise tervének, amelynek lényege, hogy Ausztráliából ultrahosszú, közvetlen járatokat indítanak Európába és az Egyesült Államokba. Alan Joyce vezérigazgató a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szöuli éves közgyűlése előtt az AIRportal.hu-nak is megerősítette: már vizsgálják az Airbus (A350) és a Boeing (777X) ajánlatát, döntés az év végével várható.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.