Diszkont modellben működő, közvetlen járatok indítását fontolgatja 2018-ban a Thai AirAsia X légitársaság a Bangkok Don Mueang repülőtérről több kelet-európai városba, köztük Budapestre, Prágába és Varsóba. A légitársaság vezérigazgatója tavaly novemberben szinte szó szerint ugyanezt nyilatkozta, azonban az akkori, 2017-re tervezett járatindításokból nem lett semmi.

Forrás: Airbus

A Thai AirAsia vezérigazgatója, Tassapon Bijleveld a Bangkok Post lap híre szerint ismét kinyilvánította a légitársaság abbéli szándékát, hogy diszkont modellben üzemelő, alacsony árakon elérhető közvetlen járatokat indítanának Thaiföldről a kelet-európai régióba.

A vezérigazgató elmondása szerint a nagy európai elosztóközpontok – London, Párizs, Frankfurt és Amszterdam – helyett Lengyelország, Csehország, Ausztria, Horvátország és Magyarország van a célkeresztjükben.

Ezek a piacok ugyanis még jórészt lefedetlenek közvetlen thaiföldi járatokkal, kisebb a konkurencia, magasabb a profit termelési potenciál és jók a piaci lehetőségek.

A járatok a jövő év második felétől indulhatnak Tassapon Bijleveld szavai szerint.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Thaiföldön működő légitársaságoknak az elmúlt években nem volt lehetőségük új járatokat indítani az ICAO által feltárt biztonsági hiányosságok miatt elrendelt korlátozás miatt. Ezt azonban várhatóan legkésőbb idén októberben feloldják a nemzetközi szervezetek, így az európai légügyi hatóság (EASA) megadhatja az engedélyt az új közvetlen járatok elindítására.

Amint arról korábban beszámoltunk, Tassapon Bijleveld, vezérigazgató tavaly novemberi a mostanival szinte szó szerint megegyező kijelentése szerint – diszkont modellben üzemelő, alacsony árakon elérhető járatok indítását tervezi Thaiföldről Kelet-Európába. A lehetséges célpontok között Budapest, Prága és Varsó repülőterei merültek fel, a 2017. februári nyilatkozatokban azonban a kelet-európai repterek neve már nem szerepelt.

A Budapest Airport Zrt. szakemberei tárgyaltak a járatnyitásról a Thai AirAsia X légitársasággal

 

Lapunk a járatnyitással kapcsolatban még tavaly novemberben megkereste a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt-t.

 

Tájékoztatásuk szerint a repülőtér üzemeltető szakemberei tárgyaltak a Thai AirAsia X céggel is – sok más légitársaság mellett – egy lehetséges budapesti járatnyitásról, de ennél többet akkor nem kívántak elárulni.