Hírek szerint további adatokat kért az amerikai légügyi hatóság a Boeingtól az ügyben, hogy mit tesz a gyártó a Dreamlinerek gyártási hibáinak kiküszöböléséért, ezért ismét felfüggesztették a típus példányainak átadását.

A The Wall Street Journal az ügyet jól ismerő, névtelenséget kérő forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy a Boeing noha folyamatosan egyeztet a Szövetségi Légügyi Hivatallal (FAA) azokról a lépéseiről, amelyek célja, hogy a Dreamlinerek gyártási minősége javuljon, a hatóság most még több adatot kér.

Illusztráció.

A Boeing ugyanis tüzetes, darabonkénti vizsgálat helyett egy olyan rendszerrel szeretné elvégezni az újonnan elkészült gépek átvizsgálását, amely statisztikai adatok alapján állapítja meg, melyek lehetnek a hibás részek az egyes példányokon.

Addig azonban, amíg a Boeing nem tudja meggyőzni a rendszer hatásosságáról az FAA-t, biztonsági okokból újra leállították a Dreamlinerek átadásait az informátorok szerint, és egyelőre nem tudni, meddig tarthat a kényszerszünet.

Az új generációs szélestörzsű típus gyártásával kapcsolatos problémák miatt tavaly indított vizsgálatot az FAA. Mint arról korábban többször is beszámoltunk, a Boeing a törzs egyes elemeinek illesztésénél talált olyan hibákat, amelyek akár korai anyagfáradást is okozhatnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az FAA már azt is bejelentette, hogy a korábbi szokásjogot felrúgva a gyártó helyett saját maga fogja bizonyos példányok légialkalmassági vizsgálatát lefolytatni.

Emellett az ügyfelek hanyag összeszerelés miatt is többször emeltek kifogást, nyolc gépet pedig azonnal ki kellett vonni a forgalomból.

A Boeing ezért tavaly leállította az átadásokat, amelyek öt hónap után, csak idén márciusban indulhattak újra, bár addig több tucat Dreamliner készült el. David Calhoun vezérigazgató az éves eredményközléskor azt mondta, havonta 10-12 példányt szeretnének átadni az ügyfeleiknek.

Az amerikai gyártó legutóbb a 737 MAX átadásait volt kénytelen pár hétre leállítani, mert kiderült, hogy a pilótafülkében található több részegység földelése sem megfelelő.