Az év végi ünnepi időszak elmúltával nagyrészt visszaáll az őszi időszakban is jellemző, jelentősen megnyirbált útvonalhálózat Ferihegyen, ezért a Budapest Airport az alacsony utasforgalom miatt újra lezárja a terminálok egyes részeit.

Természetesen a kínálat az utazási korlátozások függvényében dinamikusan változhat, de a Budapest Airport lapunkhoz eljuttatott listája szerint
13 légitársaság kínál járatokat Ferihegyről 2021 januárjában, a foglalási rendszerek adatait is hozzánézve alig több mint 20 útvonalon.

(Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert)

A fő európai átszállóközpontok közül megmarad a kapcsolat Frankfurttal és Amszterdammal, emellett fenntartja járatait Dubajba az Emirates, Dohába a Qatar Airways, Isztambulba a Turkish Airlines és Szöulba a LOT.

Januárban is repül a Swiss zürichi, az Aeroflot moszkvai, a Finnair helsinki és a LOT varsói járata, ám utóbbi Wroclawba közlekedő járata már nem szerepel a menetrendben.

Továbbra is el lehet jutni az Egyptair járataival Kairóba, és megmarad a heti egy hurghadai járat is a telelni vágyóknak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Légitársaság Úti cél Heti járatszám
Aeroflot Moszkva 2
Easyjet Bázel 2
Easyjet Genf 1
Easyjet London 3 (?)
Egyptair Kairó 2
Egyptair Hurghada 1
Emirates Dubaj 2
Finnair Helsinki 2
KLM Royal Dutch Airlines Amszterdam 17
LOT Polish Airlines Szöul 1
LOT Polish Airlines Varsó 10
Lufthansa Frankfurt 14
Qatar Airways Doha 3
Ryanair Dublin (2)
Edinburgh (2)
London (napi járat)
Brüsszel (egy járat január 10-én)
Berlin (egy járat január 8-án)
Swiss Zürich 2
Turkish Airlines Isztambul 5
Wizz Air Eindhoven (2)
London (2-4)
Stockholm (1)
Bázel (1 járat január 15-én)


Újra lezárnak több utasforgalmi területet is

Az alacsony utasforgalomra való tekintettel a Budapest Airport a 2A terminál indulási és érkezési csarnokát, valamint az 1-es utasmólót ideiglenesen ismét lezárja, az utasfelvétel, valamint a biztonsági ellenőrzés a 2B terminálon történik.

A schengeni övezetbe induló járatok a 2A terminálon és a B utasmólón található beszállítókapuktól, a schengeni övezeten kívüli országokba közlekedő járatok a 2B terminálon és a B utasmólón található beszállítókapuktól indulnak.

Forrás: Budapest Airport

Az érkező járatok utasainak ellenőrzése a 2B terminálban és a B utasmólón zajlik, a feladott csomagokat a 2B poggyászkiadó területein lehet átvenni.

Hosszútávú parkolásra a Holiday, rövidtávú várakozásra pedig a Terminal parkoló vehető igénybe, a Prémium parkoló pedig kizárólag az utasok ki- és beszállása idejére vehető igénybe.

A Budapest Airport közleménye kiemelte, hogy az utazás tervezésekor mindenki tájékozódjon az adott légitársaság weboldalán, és külön felhívta a figyelmet az Egyesült Királyságban érvénybe lépett lezárássokkal kapcsolatos menetrendi változásokra.

Információk a repülőtéri tesztközpontról

 

Decembertől a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is lehetőség van koronavírusteszt elvégzésére: a 2B terminál földi oldalán kialakított nyújtott szolgáltatást bárki – nem csak utasok – igénybe veheti, és kérheti PCR- vagy antigén-gyorsteszt elvégzését.

 

A tesztközpont nyitva tartása: mindennap 8:00-20:00 (A nyitva tartás a menetrend, továbbá a megnövekedett igények tükrében bizonyos napokon változhat/hosszabb lehet.)

 

A repülőtéri teszteléssel kapcsolatos legfontosabb információk:

 

  • A PCR-tesztet vagy antigén-gyorstesztet időpontfoglalás nélkül lehet elvégeztetni, csupán online regisztráció szükséges, amely okostelefon vagy számítógép segítségével elvégezhető a https://bud.umedhub.com/ weboldalon.
  • Az eredményről a tesztet követő 24-48 órán belül elektronikus értesítést kapnak a szűrést igénybe vevők. A PCR teszt hatóságilag meghatározott ára 19.500 Ft.
  • Az antigén-gyorsteszt eredményéről a tesztelést követő 15-20 percben, szintén e-mailben tájékoztatják a tesztelt személyt, az antigén gyorsteszt ára 11.000 Ft.
  • A teszteredmény igény esetén magyar és angol nyelven is kérhető.
  • A regisztrációt követően a felhasználó e-mailben megkapja azt a QR-kódot, amelyet a helyszínen, érintésmentesen beszkennelhet, bankkártyával kifizeti a tesztelést, és azonnal megkapja a sorszámát.
  • A hatályos kormányrendelet értelmében a külföldről érkező magyar állampolgár 2 negatív PCR teszt elvégzésével mentesülhet a karanténkötelezettség alól.