Elkészült a budapesti repülőtér egyes, 13R/31L futópályájának 3 hónapig tartó felújítása. A pályát 2017. június 22-én csütörtökön 14 órakor nyitották meg a forgalom számára.

A repülőtér üzemeltetőjének korábbi közlése szerint a több mint három kilométer hosszú pálya 31L jelű (vecsési) végénél található

földetérési zónában, mintegy 900 méter hosszúságú szakaszon szükségessé vált a teherbíró burkolatot alkotó betontáblák teljes cseréje.

Fotó: Budapest Airport | © AIRportal.hu

Fotó: Budapest Airport

A korábbi években kizárólag a pálya felületén keletkezett hibákat javították ki, ezúttal azonban a burkolat alapozásának megújítása is elkerülhetetlenné vált azért, hogy a következő évtizedekben is fenntartható legyen a repülés legmagasabb szintű biztonsága.

A beruházás 1,65 millió euróba, vagyis valamivel több, mint 500 millió forintba került a Budapest Airportnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A futópálya felújítása 2017. március 16-án reggel kezdődött. A munkálatok több mint 3 hónapos időtartama alatt az 1-es futópálya zárva volt, így a teljes érkező és induló légiforgalmat a 2-es számú, 13L/31R futópálya szolgálta ki.

Az első felszálló repülőgép a felújított egyes futópályán a Lufthansa Münchenbe induló D-AIWB lajstromjelű Airbus A320-as repülőgépe volt, mely 14 óra 1 perckor emelkedett a levegőbe.