Az első ünnepélyes kapavágásokkal hivatalosan is elindult a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér új, hatszintes parkolóházának építése, a fejlesztéssel közel 7000-re emelkedik a repülőtéri parkolókapacitás.

A tereprendezést a terület lezárásával már október végén megkezdték, a hivatalos start pénteken volt, a tervezett befejezés pedig várhatóan 2020 második negyedévében lesz.

Ebben a másfél évben egy olyan hatszintes épületet húznak fel, amelynek földszintjén az autóbérlő cégek parkolói lesznek, a többi emeleten pedig rövid- és hosszútávú parkolókat alakítanak ki, a teljes kapacitás 2500 hely lesz.

Fotó: AIRportal.hu

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója azt emelte ki, hogy 2013 óta megduplázódott és elérte az 1 milliót a parkoló járművek száma éves szinten a repülőtéren, ezért kiemelten fontos, hogy növeljék a kapacitásokat.

Eddig a hosszútávú parkolókat fejlesztették, de az új épületben már több száz rövidtávú hely is várja majd az autóval érkezőket.  A parkolóház teljes bekerülési költsége 40 millió euró, nagyjából 13 milliárd forint.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi vezetője az épületet bemutatva elmondta, a parkolóházból a terminálhoz az érkezési és az indulási szinten is fedett hidak vezetnek majd, a földszinten csak az autóbérlő cégek lesznek, az első emeleten csak XXL parkolókat alakítanak ki, amelyeket SUV-okkal és az átlagnál nagyobb autókkal lehet igénybe venni. A többi emeleten rövid- illetve hosszútávú parkolók lesznek.

Az épülettől délre szolgálati helyeket, illetve a távolsági buszoknak alakítanak ki parkolót, de előbbi akár rövidtávú parkolóként is üzemelhet, ha az igények úgy kívánják.

A beruházást a Budapest Airport mellett Vecsés polgármestere is üdvözölte, mondván az elmúlt években Vecsés leginkább egy “nyitott parkolóház” volt, többször már a házak kertjeiben is autókat parkoltattak. Az új beruházás átadásával reményei szerint csökkenni fog a Vecsésen a reptér miatt parkoló autók száma.