A Horizon Airlines Embraer E175-ösének pilótafülkéjében utazó, szolgálaton kívüli pilóta utazómagasságon megpróbálta leállítani mindkét hajtóművet, a járat kitérő repülőtéren szállt le, az elkövetőt letartóztatták.

A gép a Seattle melletti Everettből tartott San Franciscóba október 22-én, a pilótafülkében a kapitánya és elsőtisztje mellett egy harmadik pilóta is utazott.

A jumpseaten helyet foglaló 44 éves férfi az Alaska Airlines Boeing 737-es típuson dolgozó kapitánya volt, aki a megfelelő engedélyek birtokában tartózkodott a pótülésen.

Bár a pontos előzmények és körülmények egyelőre nem ismertek, a szabadnapos pilóta repülés közben aktiválta mindkét hajtómű tűzoltó-rendszerét, amely elzárja az erőforrások üzemanyag-ellátását is.

Az Embraer hajtóművei csak a személyzet gyors reakciójának köszönhetően nem álltak le, mert azonnal visszaállították a kapcsolókat az alaphelyzetbe.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Grafika: Embraer

Az incidenst követően az elkövetőt sikerült kizárni a pilótafülkéből, ezt jelentették a légiforgalmi irányítás felé, majd a járat Portlandben szakította meg az útját.

A leszállást követően a hatóságok őrizetbe vették az illetőt 83 rendbeli gyilkossági kísérlet (ennyien tartózkodtak a fedélzeten) és gondatlan veszélyeztetés vádjával, valamint a repülőgép veszélyeztetése miatt. Az ügyet a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) is vizsgálja.

A légitársaság annyit közölt, hogy a pilótakarrierjét éppen a Horizon Airlinesnál 2001-ben kezdő férfinek eddig semmilyen egészségügyi vagy mentális problémája nem volt, megfelelt minden hatósági követelménynek, engedélyeit eddig soha nem vonták vissza és nem is függesztették fel. Kapitánnyá 2019-ben léptették előre az Alaska Airlinesnál.

Frissítés: A hatóságok közlése szerint az elkövető és tanúk vallomásaiból kiderült, hogy
a pilóta az incidens előtt közel két napja nem aludt és pszichoaktív szer hatása alatt állt.

Az Egyesült Államokban munkába vagy onnan haza ingázó pilóták, ha nincs hely számukra a kabinban, bármely más légitársaság gépén a járat parancsnokának engedélyével a pilótafülkében is utazhatnak.