Úgy tűnik, az International Airlines group a két véglet között lavírozik a Norwegiannel. Vagy teljesen felvásárolja, vagy eladja alig 5 százalékos részesedését.

Erről a ch-aviation szerint Willie Walsh, a Biritsh Airways, az Iberia, az Aer Lingus, a Vueling és a LEVEL anyacégének vezérigazgatója beszélt egy befektetőknek tartott konferenciahívás során.

Azt is nyilvánvalóvá tette, hogy nem fogják sokáig húzni az időt. Mint fogalmazott: “nem leszünk hosszútávú részvényesei a Norwegiannek, ha csak fel nem vásároljuk”. A jelenlegi 4,61 százalékos részesedést elmondása szerint csak azért vásárolták meg idén áprilisban, hogy megkezdhessék a tárgyalásokat a teljes átvételről. Ha ez nem sikerül, akkor viszont nem szándékoznak maradni.

A Norwegian Boeing 737 MAX 8-asa Belfastban. Fotó: Tom Crean – Norwegian

A bevásárlást egyébként a Norwegian tudta, így engedélye nélkül hajtották végre, azóta a Björn Kjos vezette légitársaság kétszer utasította vissza az IAG ajánlatát, mondván mindegyik alulárazta a légitársaságot. A legutóbbi visszautasítás óta nem voltak újabb tárgyalások a két cég között.

Egyes források szerint az IAG közel 4 milliárd eurót ajánlott súlyos veszteségekkel küzdő cégért még áprilisban, ebből 1,5 milliárd készpénzen vett részvény, 2,3 milliárd pedig a Norwegian hitelrefinanszírozás formájában jelent volna meg.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Korábban a Michael O’Leary vezette Ryanair is érdeklődött a norvég félfapados cég iránt, együttműködést is kötöttek, de nagyon hangos szakítás lett a vége.

A Norwegian a napokban tette közzé első féléves pénzügyi eredményét, amely azt mutatta, hogy üzemi szinten továbbra is veszteséges a vállalat, az adózott eredmény is csak a pénzügyi műveletek pozitív mérlege miatt lett nyereséges.