A spanyol Air Nostrum mellett a görög Aegean Airlines is nem kötelező érvényű ajánlatot nyújtott be a Croatia Airlines megvételére helyi sajtóhírek szerint.

A horvát médiára hivatkozva az EX-YU Aviation portál arról ír, hogy a légitársaság közölte: két potenciális érdeklődő van a privatizációs folyamatban. Részleteket nem árult el a cég, ám egyes információk szerint a spanyol Air Nostrum és a görög Aegean Airlines a két kérő.

A kormányzat 2020 közepéig szeretné eladni a Croatia Airlinest, a tulajdonrész legfeljebb 70 százalékát viheti egy szakmai befektető.

A privatizációban tanácsadóként szereplő társaságok most kiértékelik a nem kötelező érvényűként a hírekben szereplő ajánlatokat, aztán továbbítják a légitársaság vezetőségének, és a kormányzat által felállított bizottság hoz majd döntést.

A görög Aegean a délutáni órákban rövid közleményben erősítette meg, hogy beadott egy nem kötelező érvényű ajánlatot a privatizációs folyamat jelenlegi szakaszában.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Új arculat, jövőre új tulajdonos? (Fotó: Croatia Airlines)

A horvát kormány évek óta próbálja privatizálni a nemzeti légitársaságát, bár legutóbb állítólag felmerült, hogy repterekkel közös holdingba szerveznék a céget. Tavaly még arról érkeztek hírek, hogy tárgyaltak a nemrég csődbe ment szlovén Adria Airways tulajdonosával, a német 4K Investment csoporttal, illetve hogy a lengyel nemzeti légitársaság, a LOT is potenciális partner lehet.

Korábban ugyancsak hírbe került kérőként az indonéz Garudakínai vállalatok, de még a Lufthansa is, ám rendre megakadt a folyamat. Érdekesség, hogy a most állítólag érdeklődő Aegean már évekkel ezelőtt is szerepelt a pletykákban, mint vevőjelölt.