A Lufthansa összesítése szerint a Vereinigung Cockpit nevű szakszervezet elmúlt három évi sztrájkfelhívásai miatt 13 ezer járatot töröltek, és mintegy 1,5 millió utas volt érintett. A légicég közben hangsúlyozza, a legjobban keresők veszélyeztetik a többi dolgozó munkahelyét.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

A légitársasági csoport lapunkhoz eljuttatott adatai szerint a többnyire egynaposra bejelentett – majd tovább húzódó – akciók miatt a törölt járatok száma száz alatt maradt, de több esetben az ezret is meghaladta a lemondott járatok száma. A legtöbb, összesen 3800 járat egy 2014 márciusi, háromnapos munkabeszüntetési akcióban ragadt a földön, 425 ezer utas volt érintett. A mostani akcióban eddig 2600 lemondott járatnál és 315 ezer érintett utasnál tartanak.

A mostani a 14. sztrájkfelhívás volt, de a munkabeszüntetéssel sújtott napok száma eléri a 26-ot.

A légicég legutóbbi közleményében hangsúlyozta, hogy 5400 pilóta követelése bénítja meg a forgalmat, miközben a német csoportnál mintegy tízezer pilóta és összesen 120 ezer ember dolgozik.

Kimutatásuk szerint egy átlagos kezdő elsőtiszt 4600 eurót keres havonta, amely a műszakpótlékokkal és egyéb kiegészítésekkel 6550 euróra növekszik. Egy legmagasabb fizetési kategóriába tartozó kapitány ennek a többszörösét, 22 ezer eurót keres havonta.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ennek figyelembe vételével a pilóták jelenleg átlagosan évente bruttó 180 ezer eurót keresnek, a VC azt akarja, hogy 20 százalékkal, 36 ezer euróval többet kapjanak éves szinten, ez havi 3 ezer eurós bérfejlesztésnek felel meg.

A Verenigung Cockpit felhívására pénteken és úgy tűnik, szombaton is folytatódik a munkabeszüntetés. A Lufthansa legutóbb is arra kérte a VC-t, hogy tárgyaljanak és találjanak megoldást, mert a folyamatos sztrájkokkal csak azt érik el, hogy a többi munkavállalónak is bizonytalan lesz az állása.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!