A koronavírus-járvány miatti keresletcsökkenés okán idő előtt végleg kivonja összes Boeing 777-esét a Delta Air Lines, helyüket Airbus A330-asok és A350-esek veszik át.

Az atlantai székhelyű légitársaság egy belső levélben, majd hivatalos sajtóközleményben is írt arról, hogy a csökkenő kereslet miatt már korábban felgyorsították a flotta egyszerűsítését és karcsúsítását.

Ennek részeként Ed Bastian vezérigazgató szerint nehéz szívvel, de úgy döntöttek, év végéig az összes Boeing 777-est kivonják a flottából.

Fotó: AIRportal.hu

A Deltának 18 ilyen típusú gépe van, átlagos életkoruk meghaladja a 15 évet. Ezek közül 8 most is aktív. Helyüket a közlemény szerint a fiatalabb, és költséghatékonyabban üzemeltethető Airbus A330-900neók és A350-esek veszik át, amint a hosszútávú járatok elindulhatnak.

A 777-esek 1999 óta megbízható részét képezték a flottának, nekik hála a Delta új célállomásokra jutott el, belépett az ultrahosszú járatok piacára – írta Gil West üzemelésért felelős vezérigazgató-helyettes.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A társaság flottájában 8 darab 777-200ER mellett 10 darab nagy hatótávú 777-200LR is szolgált, utóbbiakkal Los Angelesből Sydney-be, illetve Atlantából Johannesburgba is repültek.

Az utolsó hetekben ezt a típust használták cargo- és mentesítő járatok teljesítésére: Ázsiába és Európába is repültek velük, több ezer amerikai állampolgárt szállítva haza a világ minden tájáról. A 18 gép kivonásának ütemezéséről későbbre ígért tájékoztatást.

Múlt hónapban a Delta már bejelentette, hogy felgyorsítja az MD-88-asok és MD-90-esek kivonását. A cég eddig 650 repülőgépét tárolta le a járvány miatt fellépő keresletcsökkenés következtében.

Fotó: Delta Air Lines