Az Egyesült Arab Emirátusok kormánya és Dubaj uralkodójának rendelete alapján Dubaj megalapította az Oltóanyag Szállítmányozási Szövetséget, amelynek célja a koronavírus elleni vakcina globális elosztásának felgyorsítása az emírségen keresztül – közölte lapunkkal az Emirates.

Mint ismert, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) útjára indította COVAX kezdeményezését, amely célul tűzte ki 2 milliárd vakcina igazságos elosztását világszerte 2021 folyamán.

Az elosztást a rászorultság és egyenlőség jegyében szervezné a WHO, hogy a szegényebb országok se kerüljenek hátrányba.

A dubaji Oltóanyag Szállítmányozási Szövetség támogatja a WHO célkitűzését, és ennek jegyében fogott össze az Emirates légitársaság, a DP World tengeri szállítmányozási vállalat, a Dubai Airports és az International Humanitarian City, a világ legnagyobb, humanitárius segélyeket szervező központja.

A tagok révén a szövetség a légi, tengeri és szárazföldi logisztikai hálózatának, valamint a légi- és tengeri kikötői infrastruktúrájának, továbbá a nemzetközi segélyelosztásban szerzett évtizedes tapasztalatoknak köszönhetően aktív szerepet vállalhat az oltóanyag szállításában világszerte.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A szövetség tagjai kiemelt figyelmet szentelnek a vakcinák elosztásakor a fejlődő országoknak, ahol a lakosságot súlyosan érintette a járvány, ám a gyógyászati készítmények szállítása nehézkes.

Az Emirates SkyCargo, a légitársaság teherszállítmányozási leányvállalata már két évtizedes tapasztalattal rendelkezik hőmérséklet-érzékeny gyógyszerek, köztük oltóanyagok szállításában. Emellett a SkyCargo a koronavírus-járvány idején Magyarországra is szállított védőfelszereléseket, illetve gyógyszereket a Távol-Keletről.

A vállalat nemrégiben adta át a világ legnagyobb logisztikai központját, amelyet kimondottan a koronavírus elleni vakcina globális elosztására alakítottak ki.

Az Emirates SkyCentral fogadja a gyártóktól légi úton érkező vakcinákat, amelyeket biztonságosan tárolnak a speciális raktárakban, majd az elosztás után tovább szállítanak repülővel a világ minden tájára. Így az oltóanyag 48 órán belül eljuthat a gyártótól a felhasználó ország egészségügyi hatóságához.

Forrás: Emirates

A vakcinaelosztó központ gyógyszertárolásra kialakított létesítményeiben egyszerre 10 millió adag oltóanyagot tudnak kezelni állandó hőmérsékleten.

A ki- és berakodást is úgy alakították ki, hogy a repülőgépek rakterétől a speciális raktárakig történő szállítás során stabil hőmérsékletet biztosítanak a vakcináknak.

Az Emirates SkyCargo összesen 15 ezer négyzetméter szabályozott hőmérsékletű rakodóterülettel rendelkezik Dubajban, ahonnan december óta szállítják az oltóanyagot a világ különböző pontjaira.