Több mint 6 ezer repülőjárat késett az elmúlt két napban az Egyesült Államok észak-keleti területeit elérő viharzóna miatt – jelentette tegnap késő este a Magyar Távirati Iroda (MTI) tudósítója Washingtonból.

Kedden 271, szerda délig pedig 200 járatot töröltek. Egyedül az Egyesült Államok legforgalmasabb légikikötőjéből, az atlantai Hartsfield-Jackson Nemzetközi Repülőtérről 678 járat szállt fel a menetrendben jelöltnél később. Az átlagos késés egyórás volt.

Szerdán a két órát is elérő késéseket jelentettek Baltimore-ból, Philadelphiából, Bostonból. A három New York környéki repülőtéren, a LaGuardián, a JFK-n és a newarkin átlagosan fél órát csúsznak a felszállások. A fennakadások a szokásosnál is érzékenyebben érintik az amerikai utazóközönséget, mert a csütörtöki hálaadás napja miatt csúcsidőszak van a légiközlekedésben. Az Airlines for America elnevezésű légiközlekedési szövetség a november 22. és december 3. közötti ünnepi időszakban 25 millió légi utassal számol.

Az AAA autóklub szerint a csütörtöki ünnepet megelőző és az azt követő napokban 39 millió autós vág neki az utaknak, hogy a hálaadás alkalmából több mint 80 kilométert autózva felkeresse barátait, hozzátartozóit. A 37 százalékuk szerdán indul el.

A lehűlés, valamint a látás- és útviszonyok folyamatos romlása mellett a közúti közlekedés egyre nehezebbé válik. New York és Pennsylvania állam nyugati vidékein szerdán mintegy 30 centiméter hó hullott.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az erős szél miatt csütörtökön a New York-i Macy’s nagyáruház hagyományos hálaadásnapi parádéján elmaradhat az emblematikus felfújható óriásfigurák felbocsátása. A felvonást semmiképp sem mondják le, de a ballonok engedélyezéséről csak az ünnepnap reggelén döntenek. Az erős szél 1997-ben balesetet okozott, amelyben négy néző megsérült.

A parádé 87 évre visszatekintő története során a ballonok felszállását csak egyetlen alkalommal, 1971-ben tiltották meg. A mintegy 4 kilométeren át tartó felvonulást a várakozások szerint három és félmillióan tekintik majd meg a helyszínen.

Az Egyesült Államokon átvonuló vihar, amely Kaliforniától Texasig zűrzavart okozott és eláztatta a déli államokat, a múlt héten 12 halálos áldozatot szedett és több mint 100 gépjárművet tett használhatatlanná.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!