A Közlekedési Múzeum újabb virtuális kiállítással emlékezik meg a 70 éve átadott ferihegyi nemzetközi repülőtérről és a magyar repülés kezdeteiről, igaz, a leírásokba néhol hibák csúsztak.

A tárlaton feldolgozott széleskörű fotóanyag bemutatja korai repülőtereinket, majd a beruházáshoz és működéshez kapcsolódó eredeti látványterveken, fotókon, tárgyakon és híradórészleteken keresztül megismerhetjük legismertebb légikikötőnk kialakulását és további fejlődését is – közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.

A májusi évforduló alkalmából megnyílt virtuális kiállítás egyben az első magyar repülőterek történetének feldolgozása is. A hőskorszak bemutatását követően részletesen vizsgálja a ferihegyi építkezés történetét és bemutatja a 70 éve átadott terminál épületét.

A tárlat külön foglalkozik a nemzetközi légikikötő további fejlődésével, felvillantva a terület múltjának, jelenének képeit.

A ferihegyi repülőtér megnyitó ünnepsége 1950. május 7-én. (Forrás: Fortepan/UVATERV via Budapest Airport)

A korábban ilyen formában még fel nem dolgozott anyag széles kitekintést nyújt a látogatóknak, hiszen a ferihegyi repülőtér története a magyar történelem viharos évtizedeinek története egyben. A Közlekedési Múzeum, együttműködésben a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központtal, a FŐMTERV-vel és a Tomory Lajos Múzeummal különleges fotó- és dokumentumgyűjteményt állított össze, amelyből megismerhető a légikikötő története.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A virtuális tárlaton keresztül megtudható, milyen előzmények vezettek az építkezés megindulásához, milyen nehézségek kísérték a vállalkozás történetét. Az átadást követő, évtizedeken át tartó folyamatos fejlődés mérföldkövei szintén megjelennek a kiállításon, akárcsak a működő repülőtér hétköznapjainak, ünnepi eseményeinek és különleges vendégeinek képei. A közzétett anyag egyik különlegességekkel, hogy bemutatja a repülőtér 1947-ből származó épületmodelljét, amelyet egy korabeli kiállításra készítettek, és ma is a Közlekedési Múzeum tulajdona. Megjelennek azok a hosszú évekig a légikikötőben használt tárgyak is, amelyek a Budapest Airport felajánlásából a közelmúltban kerültek a gyűjteménybe.

A tárlat bemutatja a repülőtér további dinamikus növekedését és bővülését, végül a jelen különleges hangulatú képeivel zárul.

A Közlekedési Múzeum több mint egy éve jelenteti meg népszerű, online kiállításait honlapján. Ezek a tárlatok közérthetően, sok képpel dolgoznak fel egy-egy közlekedés- vagy technikatörténeti témát. Az idén már a negyedik ilyen, a világ bármely pontjáról elérhető tárlat nyílik meg a múzeum weboldalán.

Szerkesztőségünk megjegyzései

 

Kedden délután a Közlekedési Múzeum honlapján szereplő anyagban még több pontatlanság is szerepelt. Emellett különös, hogy míg a gyorsforgalmi úttal, illetve a Ferihegyet megelőző budapesti és környéki légikikötőkkel érthető módon részletesen is foglalkozik az anyag, a 2-es terminál megépítéséhez vezető hetvenes évekbeli döntésekről, a korabeli fejlesztési tervekről nem szól ilyen terjedelemben.

A hibák között van, hogy a 2B terminált nem 2000-ben, hanem 1998 decemberében adták át az utasforgalomnak.

A 2-es terminálnál lévő új szálloda nem az egykori Tranzit Szálló átalakításaként készült el, hiszen ez annak idején az 1-es terminálon működött, hanem teljesen új épület, a helyén korábban parkoló volt.

A 2-es terminálhoz vezető út felett átívelő egykori hirdetőtábla a Malév Oneworld légiszövetséghez való 2007-es csatlakozása után nyerte el azt a formáját, amely a fotón szerepel, nem pedig 1997-ben.