A diszkont légitársaság a piaci környezet miatt és likviditása növelése érdekében nem vesz át új repülőgépet idén, valamint visszamondta a jövőre esedékes, két gép lízingjére vonatkozó szándéknyilatkozatát is.

Külső okokkal, például a geopolitikai eseményekkel, a magas olajárakkal és inflációval, valamint az izlandi vulkánkitörésekkel magyarázza a Play, hogy az elmúlt évek gyors növekedése után stabilizálni és optimalizálni kívánja működését.

A Play 9645 járatot üzemeltetett 2023-ban 38 úti célra és mintegy 1,5 millió utast szállított, a járatok átlagos üléskihasználtsága 83 százalékos volt.

A jelenleg tíz A320neo családba tartozó repülőgépet üzemeltető, a 2023-as évet 35,2 millió dolláros üzemi veszteséggel záró légitársaság visszafogja bővülését annak érdekében, hogy emelje likviditását, ezzel felkészülve a következő növekedési periódusra.

A légitársaság idén egyetlen új repülőgépet sem vesz át, emellett visszamondta a jövőre esedékes, két gép bérlésére vonatkozó szándéknyilatkozatát is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

A flotta 2025 végére így 12 gépesre bővül az eredetileg tervezett 15 helyett, a hosszútávú terveit fenntartva pedig a 2029-ig tartó periódus végére 18-20 géppel üzemel majd a Play. A menedzsment tervét még a részvényeseknek jóvá kell hagyniuk.

A cég idén már nullszaldós működést tervez, 2025-ben pedig pozitív EBITDA szintű eredményre számít.