A német Lilium Phoenix 2-es pilóta nélküli demonstrátorával sikeresen váltottak lebegésből teljesen vízszintes repülésre, az eseményről videót is közzétett a gyártó.

Az újabb mérföldkövet jelentő teszteket a dél-spanyolországi Andalúziában található Atlas kutatási központban végezték, ahol már tavasz óta jelen van a német start-up vállalat.

Repülése során a Phoenix 2 elérte a 185 km/h sebességet is, miközben mind a 36 elektromos hajtóműve kizárólag a haladást szolgálta.

A vizsgálatokhoz hamarosan csatlakozik a Phoenix 3-ra keresztelt eVTOL is, azonban az még nem derült ki, hogy ez is 36 hajtóművel, vagy a gyártásra szánt Lilium Jet-hez hasonlóan már csak 30 erőforrással lesz felszerelve.

A repülési tesztek mellett a gyártó saját vizsgálatai alapján kiderült az is, hogy az akkumulátorok kibírják a célként kitűzött 800 töltési ciklust, amelyet hamarosan egy független szervezet is ellenőriz.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A Lilium tesztcsapata Spanyolországban. (Forrás: Lilium)

A Lilium Jet teljesítménye nagyban függ a Zenlabs/Customcells által biztosított akkumulátoroktól, azonban a belső vizsgálatok alapján megfelelnek az elvárásoknak, így az eVTOL maximális felszállótömege 3175 kg lesz, míg hatótávolsága 6 utassal 175 km.

A Lilium Jet első példányát 2023 elején kezdik összeszerelni, így az első, pilótával végrehajtott repülésére 2024-ben kerülhet sor.

A vállalatnak jelenleg 483 példányra van előzetes megrendelése, amelyeket 2023 végére szeretnének tényleges szerződésre váltani, így biztosítva a típus 2025-ös szolgálatba állítását.

A kereskedelmi szolgáltatók mellett hamarosan a magánszemélyek számára is elérhető lesz egy választható fedélzeti kialakítású modell is.