Zsarolóvírussal fertőződtek meg a Boeing bizonyos számítógépes rendszerei, amelyek a repülőgépek egyes tesztjeit végezték. A gyár már kiadott egy javítást, közlésük szerint csak a régebbi alrendszerek fertőződtek.

A The Verge technológiai és műszaki szaklap a Seattle Times-ra hivatkozva azt írta, a hatóságok megerősítették a támadást, amely Észak-Koreából indult és a Boeing charlestoni gyárát fertőzte meg. A dél-karolinai gyár egyes gépeit ugyanaz a WannaCry zsarolóvírus támadta meg, amely pár hónapja az egész világon végigsöpört.

Mike VanderWel, a Boeing kereskedelmi repülőgépek gyártásáért felelős részleg főmérnöke egy belső levelezés szerint azt írta, hogy a fertőzés nagyon gyorsan terjedt, az automatizált gyártó eszközök működésében tett kárt és attól tartanak, hogy a vírus olyan gépeket is megtámadott, amelyek a repülőgépek bizonyos tesztjeit futtatják, azon keresztül pedig a repülőgépek egyes irányító szoftvereibe is eljuthatott.

Charlestonban kizárólag a 10-es Dreamlinerek készülnek. Fotó: Boeing Company

A Boeing a CBS News amerikai hírtelevíziónak azt mondta, hogy már kiadtak egy javítást az érintett számítógépekre. Hozzátette, hogy a vírus néhány régebbi számítógépet tudott megfertőzni.

A tavaly év végén szintén Észak-Koreából indított WannaCry zsarolóvírus az egész világot bejárta, és megfertőzte azokat a számítógépeket, amelyek védtelen voltak. Ezek főként a tűzfallal nem, vagy nem megfelelően védett régebbi Windows rendszerekben tudtak kárt tenni, de eljutottak a brit egészségügyi hálózat gépeire is. A vírus különböző változatai 150 országban bukkantak fel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A vírus fő tulajdonsága, hogy zárolja a számítógépet és csak a kriptovalutában (általában Bitcoinban) kifizetett váltságdíjért cserébe enged ismét hozzáférést a tárolt adatokhoz.