A húsvéti ünnep áthelyeződése, illetve a vártnál nagyobb üzemzavaró hatások miatt tizennégy százalékkal csökkent a Wizz Air második negyedéves adózott eredménye. Csak a késések miatt 5-6 milliós plusz költség jelentkezett.

A légitársaság honlapján közölt eredmények szerint a Wizz Air árbevétele 17,9 százalékkal 553 millió euróra nőtt, utasforgalma pedig 19,7 százalékos emelkedés után 8,6 milliót tett ki a június 30-ával végződött első pénzügyi negyedévben. A járatok átlagos töltöttsége 0,9 százalékponttal 92,1 százalékra javult.

A légitársaság egy székkilométerre eső bevétele 1,4 százalékkal csökkent, míg az egységköltség 2,2 százalékkal emelkedett. Előbbi 3,67, utóbbi 3,3 euró volt a negyedév végén. Az emelkedő kerozináraknak azonban ezen is megmutatkozik a hatása, mivel a kerozin ára nélkül számolt egységköltség 1,1 százalékot csökkent.

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

A légitársaság némileg módosította az egész éves előrejelzését, a korábbi 20 helyett most már 18 százalékos kapacitás-bővítéssel, és a kerozinköltségek 15 százalékos növekedésével számolnak, ugyanakkor változatlanul a 310-340 millió eurós sávba várják az év végi adózott eredmény.

Az eredmények közlése után Váradi József az AIRportalnak azt mondta, eredményük a menedzsment várakozásának megfelelően alakultak. Tavaly csak a húsvéti ünnepeknek 17 millió eurós plusz hatása volt, amely idén nem jelentkezett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az eredményeket emellett az rontotta, hogy a légiforgalmi irányítás összeomlott Európában, folyamatosan a sztrájkok, és kapacitáscsökkentő intézkedések. Emiatt eddig idén négyszer annyi járatot kellett törölnie a légitársaságnak, mint tavaly, a hosszú három órán felüli késések pedig megduplázódtak. Ennek a költsége eddig 5-6 millió eurót tesz ki – mondta Váradi József.