A Honvédelmi Minisztérium 16 darab, HForce fegyverrendszerrel ellátott, H225M többfunkciós helikoptert rendelt. A helikopterekkel együtt az Airbus átfogó képzési- és szerviz csomagot is nyújt a magyar félnek a legmagasabb szintű üzemeltetés és rendelkezésre állás érdekében – közölte lapunkkal az Airbus.

„Köszönetemet fejezem ki a magyar kormánynak a vállalatunkba vetett bizalmáért, hogy támogathatjuk a Zrinyi2026 haderő fejlesztési program megvalósítását. Csapatunk kiválóan felkészült, lelkes magyar szakemberekkel és pilótákkal dolgozott együtt, akik nélkül ez a projekt nem valósulhatott volna meg” – mondta Bruno Even, az Airbus Helicopters vezérigazgatója.

„Ez az új megállapodás is bizonyítja, hogy a H225 egy olyan, harci helyzetekben már kipróbált, többfunkciós eszköz, amely a legszigorúbb haditechnikai elvárásoknak is megfelel a világ bármely pontján. A magyar hadsereg mostantól a rendkívül költséghatékonyan üzemeltethető H145M/H225M párosra építheti helikopter flottáját. Ezek a helikopterek bevethetők lesznek minden katonai helyzetben, könnyű súlyú, taktikai szállítóeszközeiként, harcászati felderítési feladatokra, valamint kutató-mentő vagy támadó szárazföldi műveletekben.”

Forrás: Airbus

A magyar kormány által kiválasztott H225M gépek a legmodernebb kommunikációs technikával felszereltek, így szállítási, harcászati és mentési műveletekben, továbbá a speciális egységek bevetésére egyaránt felhasználhatóak lesznek.

Fejlett repüléstechnikai képességei, négyrotoros automatikus repülésszabályozó rendszere, kivételes hatótávolsága és szállítókapacitása, nagyméretű utastere (amely akár 28 katona szállítását is lehetővé teszi), nagy tűzerejű levegő-föld és irányítható rakétái, elektronikus harcászati rendszere (elektro-optikai célzórendszere) a gépet képessé teszik a legnehezebb helyzetekben való alkalmazásra. A helikopter bármilyen időjárási körülmények között, akár éjjel is bevethető éjjellátó rendszerének köszönhetően.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A H225M helikoptert a világ számos hadserege használja, eddig 88 darabot szállítottak le belőle. A típus nemrégiben teljesítette a százezredik repülési óráját a francia légierőnél, ahol 2006 óta szolgálnak. Azóta a 11 tonnás H225M sokféle harcászati és krízis helyzetben bizonyította már képességeit és megbízhatóságát.

A mostani szerződéssel Magyarország a kilencedik ország lesz, amely a H225M mellett döntött. A típus a többfunkciós Super Puma család tagja, ezt a katonai változatot jelenleg Franciaország, Brazília, Mexikó, Malajzia, Indonézia és Thaiföld hadseregei használják, legutóbb pedig Kuvaitból és Szingapúrból érkezett megrendelés.

2023-tól érkeznek a helikopterek

A Honvédelmi Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az új helikopterekkel 2023-tól bővül a légiflotta.

Hangsúlyozták: a forgószárnyas képesség megújítása elengedhetetlenül szükséges képességnövelő tényező. A hadrendben lévő eszközök nagyjavításon estek át, de a meglévő Mi-8-as és Mi-17-es szállító helikopterek hamarosan elérik üzemidejük és rendszerben tarthatóságuk végső határidejét.

A megújuló képességgel nem csupán az eszközök darabszáma növekszik, a haderőfejlesztés ezen ütemének végrehajtásával “ismét egy lépést tettünk az irányba, hogy a Magyar Honvédség hadrendjébe új, a kor színvonalán álló, modern haditechnikai eszközök kerüljenek” – olvasható a HM közleményében.

Amint korábban beszámoltunk róla, a Magyar Honvédség idén június végén rendelt meg húsz darab H145M katonai helikoptert az Airbus Helicopterstől. A 3,7 tonna legnagyobb felszálló tömegű H145M széles körben alkalmazható, bevezethető csapatszállításra, megfigyelésre, légimentésre és fegyveres felderítésre is.

Fodor Péter, a HM Védelemgazdasági Hivatal főigazgatója, Thomas Hein, az Airbus Helicopters kereskedelmi vezetője és Dennis Bernitz, a cég értékesítési vezetője (b-j) a tizenhat Airbus H225M típusú helikopter beszerzésről szóló szerződés aláírásán Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban 2018. december 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd