Úgy tűnik, csak nyomásgyakorlás volt az Icelandair fenyegetőzése a légiutas-kísérőinek elbocsátásáról: a szakszervezet a hétvégén belement az új megállapodásba, így mindenkinek megmarad az állása.

A felek az Icelandair pénteki, fenyegető bejelentése után egész hétvégén tárgyaltak, és végül sikerült megállapodni az új kollektív szerződésről a légiutas-kísérőket tömörítő érdekképviselettel.

Az Iceland Monitor szerint a légitársaság azt közölte, hogy az egyezség megkötése után a kabinszemélyzet fizetésének csökkentése nélkül is jobban meg tudják szervezni a járatok üzemeltetését.

Érdekesség, hogy az új megállapodás pár részletet leszámítva azonos volt azzal, mint amire pénteken még nemet mondott a szakszervezet.

Forrás: Wikimedia Commons

A friss változat az idősebb dolgozóknak biztosít egy extra pihenőnapot, és „hatnapos” szabályt vezettek be, bár ennek részleteire a lap cikke nem tért ki. És bár az egyezség megszületett, a szavazásig, illetve a hivatalos Icelandair-javaslatig még várni kell, ezekről július 27-én döntenek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint arról beszámoltunk, a légitársaság az új kollektív szerződésről szóló tárgyalások sikertelensége után a légiutas-kísérőinek elbocsátását jelentette be. Feladatukat a pilótákra bízták volna, bár egyes sajtóorgánumok felvetették, hogy az ilyen irányú képzéssel nem rendelkező emberek alkalmazása kabinszemélyzetként aligha felel meg a nemzetközi elvárásoknak.