A budapesti repülőtérről is rendszeresen üzemelő bolgár Cargo Air légitársaság lesz az amerikai Aeronautical Engineers (AEI) által átalakított Boeing 737-800SF áruszállító változat első európai üzemeltetője.

Az AEI május elején kapta meg az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) jóváhagyását ahhoz, hogy a Boeing 737-800SF utasszállítóból áruszállítóvá alakított típusváltozat forgalomba állhasson az EU-ban bejegyzett üzemeltetőknél.

Boeing 737 NG sorozatú repülőgépek áruszállítóvá alakításával a Boeing, az AEI és az izraeli IAI foglalkozik.

A bolgár áruszállító légitársaság, a Cargo Air még novemberben rendelt meg két példányt a floridai cég által átalakított 737-800-as (Next Generation) típusból, miután a légitársaság felmondta a Boeinggel kötött, a gyártó saját programjában átalakított két 737-800BCF-ről szóló megállapodást. Második 737-800SF gépének átalakítási munkáit júniusban kezdi meg az AEI Miamiban.

Forrás: AEI

A 737-800SF fedélzetén 11 teljes méretű konténerpozíciót alakítottak ki, itt 23 904 kilogramm árut tud szállítani. Megerősítették a fedélzet padlózatát, nagy méretű cargo-ajtót és a konténerkezelő rendszert építettek ki.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A személyzetet akár 9G-s terhelést is bíró fal választja el a raktértől, számukra teljes értékű mellékhelyiséget és konyhát alakítottak ki a pilótafülke mögött, valamint a két pilótán kívül további öt személy számára is rendelkezésre állnak ülések.

A szófiai központú áruszállító légitársaság flottájában jelenleg három Boeing 737-300F és nyolc Boeing 737-400F repülőgép teljesít szolgálatot. A Cargo Air gépei rendszeres vendégek a budapesti repülőtéren is, a DHL Express számára teljesítenek járatokat.