A Rákosmentén található Merzse-mocsarat a kiszáradás fenyegeti, a legfontosabb feladat a vízpótlás megteremtése, a rehabilitációs terv elkészítését a XVII. kerületi önkormányzat és a repülőtér-üzemeltető közösen finanszírozza – közölte a Budapest Airport.

A főváros pesti oldalára egykor jellemző mocsaras területek utolsó képviselőjét, a Merzse-mocsarat napjainkban komoly vízhiány fenyegeti, amely egyedülállóan gazdag élővilágára is veszélyt jelent. Ezért Rákosmente Önkormányzata a Budapest Airporttal közösen rehabilitációs tervet készít, amely szakemberek bevonásával – és amennyiben szükséges, a fővárossal is egyeztetve – pontosan meghatározza, milyen intézkedéseket kell tenni az értékes flóra és fauna megmentése érdekében.

A XVII. kerületi önkormányzat évek óta folyamatosan figyelemmel kíséri és megelőző intézkedésekkel (vízpótlással, élőhely-rekonstrukciós program támogatásával) igyekszik új életre kelteni a területet. Ehhez a kezdeményezéshez most a Budapest Airport is csatlakozik, 10 millió forinttal támogatva egy olyan mentési terv kidolgozását, amely – mesterséges vízutánpótlást biztosító árkok kialakításával – hatékonyan és hosszú távon segítheti Budapest leginkább háborítatlan vizes élőhelyének fennmaradását.

A repülőtér szomszédságában fekvő, fővárosi védettségű természetvédelmi övezet egy rejtett kincsesláda, amely tele van növényritkaságokkal és különleges állatokkal a közlemény szerint. Az utóbbi években azonban a terület – az éghajlatváltozás és az agglomeráció térnyerése következtében – egyre zsugorodott, nem tudta fenntartani a szükséges vízmennyiséget ahhoz, hogy továbbra is megfelelő otthont biztosítson a mocsarat kedvelő élővilág számára.

Megmaradása azonban elengedhetetlen, mivel olyan különleges fajok találhatók itt, mint a pettyes és tarajos gőte, a mocsári teknős, valamint több békafaj. Szívesen költenek itt a barna rétihéják, valamint gyakori szárnyas vendég még a gyurgyalag, a fülemüle, a bölömbika és a karvaly is. Az emlősök közül az őzek, a rókák, a borzok és a menyétek is nagyon jól érzik magukat a mocsaras területen.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Illusztráció. (Forrás: Budapest Airport)

Emellett a növényvilág is igen gazdag, megtalálható itt a magassásos, a nádas, a bokorfüzes, a fűz-nyár ligeterdő és a száradó kékperjés láprét is. Számos védett növény, mint a hússzínű ujjaskosbor, a mocsári kosbor, a szúnyoglábú bibircsvirág és egyéb orchideafajok is fellelhetők a területen.

Tavasszal egyik legszebb arcát mutatva virágba borul a térség, ekkor a mocsári nőszirom és a fürtös gyöngyike különleges látványában gyönyörködhetünk. Ezért is tartja fontosnak – Rákosmente Önkormányzatához hasonlóan – a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője, hogy a mocsár fennmaradjon, és ez a ritka élőhely továbbra is a főváros egyik titkos gyöngyszeme legyen.

Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta: „A Budapest Airport elkötelezett a társadalmi felelősségvállalás, különösen a repülőtér szomszédságában lévő önkormányzatok és lakosok támogatása mellett. Az elmúlt években is folyamatos támogatást nyújtottunk Rákosmente Önkormányzatának és több kerületi intézménynek, óvodáknak és iskoláknak is. A Merzse-mocsár megmentése egy újabb, szoros együttműködést jelentő közös projekt, amely ráadásul nem csupán a kerület, hanem Budapest egészének érdekét szolgálja. A főváros egyetlen mocsara épp a repülőtér közelében található, de sajnos évek óta a kiszáradás fenyegeti. Nagyon fontos számunkra, hogy ezt a kincset új életre keltsük és megőrizzük.”

Horváth Tamás, Rákosmente polgármestere hangsúlyozta: „Hiszem, hogy környezetünk védelme, a bennünket körülvevő természet oltalmazása és fejlesztése elengedhetetlen az ember lelki egyensúlyának megteremtéséhez. Városvezetőként azon vagyok, hogy a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt fektessünk a környezetvédelemre. A Merzse-mocsár megmentésében pedig mindenkire számítunk, hiszen környezetünk védelme közös ügy. A kerület vezetése, amely régóta elkötelezett a környezet védelme és a biodiverzitás fenntartása mellett, örömmel fogadta a Budapest Airport csatlakozását a különleges természetvédelmi terület megmentésére irányuló programhoz.”