Újabb segítséget kért hitelezőitől a hosszútávú diszkont járatokra szakosodott Air Asia X, és a maláj légitársaság azt is jelezte: ha 2021-től sem tud járatokat üzemeltetni, akkor a megszűnése sem zárható ki.

A Reuters jelentése szerint az Air Asia X a június 30-án zárult második negyedéves pénzügyi jelentésében azt írja: mindössze 16 menetrend szerinti járatot tudott üzemeltetni, ezeken 2291 utast szállított, a flotta szinte minden gépe a repülőtereken pihen. Egy évvel korábban még közel 5000 járaton 1,4 millió utasa volt.

Az AirAsia első A330-900-asa

Ennek megfelelően a bevétel 91 százalékkal csökkent, és 305 millió ringgit (73 millió USA-dollár) adózás utáni veszteséget könyvelt el a cég.

A légitársaság üzent a hitelezőinek is: állításuk szerint, ha 2021 elején sem tudnak járatokat indítani, a lízingcégek és pénzügyi szolgáltatók pedig nem segítenek, akkor az Air Asia X csődje és felszámolása elkerülhetetlen lesz.

A cég likviditási helyzete sem túl jó, ezért megkezdte a tárgyalásokat a beszállítókkal, hitelezőkkel és lízingcégekkel a fizetési kötelezettségek halasztásáról, jövő hónapban pedig újabb bércsökkentést jelent be.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Anyavállalata, az Air Asia Group rekordmértékű negyedéves veszteségről számolt be, de közlése szerint a taglégitársaságok üzeme stabilizálódott az erős belföldi forgalomnak köszönhetően. Ebből azonban a csak hosszútávú járatokat teljesítő Air Asia X vajmi keveset profitál.