A dolgozókat és vélhetően a cég vezetőit is keserű meglepetésként érte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) keddi bejelentése a Malév GH Zrt. állami földi kiszolgáló cég felszámolási eljárásának megindításáról. A társaság forgalmi igazgatója kedden délelőtt még összefogásra buzdította a dolgozókat, és arról biztosította őket, hogy a vállalat vezetése továbbra is a munkahelyek megőrzésére törekszik. A vezérigazgató keddi levele szerint további intézkedésig a vállalat teljesíti kötelezettségeit, a földi kiszolgálás folyamatos, a munkatársaknak a beosztásuk szerint fel kell venni a munkát. 

Ahogy az MNV közlése írja, a Malév GH Zrt. 2012 – a Malév Zrt. felszámolásának kezdete – óta alapvető finanszírozási problémákkal küzdött, és a társaság gazdasági, pénzügyi, likviditási helyzetére tekintettel született meg a döntés a felszámolásról.

Fotó: AIRportal.hu

A koronavírus-járvány miatti soha nem látott forgalom-visszaesés a légiközlekedés szereplőire, beleértve a földi kiszolgáló cégek pénzügyeire sem volt jótékony hatással, a döntés vélhetően a cég vezetését is meglepetésként érte.

Közvetlen előjelei még iparági pletyka szintjén sem voltak egy ilyen lépésnek.

Olyannyira nem, hogy a forgalmi igazgató kedden délelőtt a dolgozóknak kiküldött levelében a munkavállalók pozitív hozzáállását, fegyelemét, összetartását és konstruktív együttműködését megköszönve összefogásra biztatta őket, valamint azt kérte, hogy aki tud, térjen vissza a munkába, ha esetleg nem is az eredeti munkakörébe.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A koronavírus-járvány miatt az elmúlt hónapokban ugyanis a vállalat több olyan tevékenységet, amit korábban alvállalkozókkal végeztetett, a saját munkavállalói átcsoportosításával igyekezett megoldani, ilyen volt például a dolgozók munkába szállítása, a repülőgépek takarítása (vagy ahogy a levél fogalmaz: fedélzeti karbantartás), és a repülőgépek rakodása.

Ugyanakkor a forgalmi igazgató reményét fejezte ki, hogy „az átmeneti időszak minél előbb elmúlik, és mindenki visszatérhet eredeti munkájához.

A forgalmi igazgató levele végén hozzátette, hogy „a vállalat vezetése továbbra is mindenki munkahelyének megőrzésére törekszik, és ebben számítunk minden kolléga összefogására és csapatmunkájára. Már látszik némi fény az alagút végén, és biztos vagyok benne, hogy közösen, összefogva pozitívan tudunk kikerülni ebből a korábban soha nem látott mértékű krízishelyzetből.

Az MNV keddi bejelentését követően, június 16-án Sápi Tamás, a Malév GH Zrt. vezérigazgatója küldött ki egy rövid körlevelet a dolgozóknak, amelyben azt írja, hogy „a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a Malév GH Zrt. jogutód nélkül megszüntetésre kerül. Mindaddig, amíg az intézkedések részletei meghozatalra kerülnek, a Társaság továbbra is teljesíti a szerződéses kötelezettségeit, a földi kiszolgálási tevékenység ellátása folyamatos. Ezzel párhuzamosan az ehhez kapcsolódó munkavégzésre is szükség van, amelyre tekintettel kérjük, hogy a beosztásotoknak megfelelően tegyetek eleget a munkavégzési kötelezettségeteknek, munkátokat a megszokott magas színvonalon lássátok el. Amint további információk állnak rendelkezésünkre, haladéktalanul tájékoztatunk Titeket a megszokott csatornákon keresztül, továbbá állománygyűlés keretében is. Addig is kérjük türelmeteket.

Kerestük a Malév GH-t, hogy a következő időszakban a kiszolgált utasok, légitársaságok, és a cég dolgozói szempontjából hogyan alakul az üzemelés, amint választ kapunk, a cikket frissítjük.