Francia diplomaták rendesen beletenyereltek az Airbus egyik kínai üzletébe, amiből diplomáciai bonyodalom lett, a toulouse-i cég most megpróbálja megmenteni 180 gépes rendelését.

Az ügy előzménye, hogy az Airbus szerződést akart kötni 180 gép eladására a kínaiakkal még januárban, amikor Emmanuel Macron francia elnök hivatalos látogatásra érkezett a kommunista országba. Az ügy akkor elhasalt, ez pedig a Reuters szerint azért történt így, mert egyes francia és német követek eléggé szerencsétlen megjegyzést tettek az 1937-es nankingi tömegmészárlásra, amelynek során Kína szerint Japán 300 ezer embert ölt meg.

Francia diplomáciai források ugyan elismerték azt, hogy szóba került az esemény, de szerintük nincs olyan bizonyíték, amely szerint ok-okozati összefüggés volna a géprendelés felfüggesztése és a megjegyzés között.

Az Airbus most szeretné helyrehozni a dolgokat, ezért tárgyalásokat folytat Kínával, hogy nyélbe üsse a január óta lebegtetett géprendelést. Az értesülést sem a francia elnök sajtótitkársága, sem az Airbus nem kommentálta.

Forrás: China Eastern Facebook

Az Airbusnál eközben egy másik kínai cég, a korábban Budapestre is közlekedő Hainan Airlines is felbukkant, úgy tudni, ők állnak a 15 darabos A350 beszerzés mögött. Az ügylet a gyártó könyveiben név nélküli megrendelésként szerepel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az állam által működtetett China Eastern légitársaság 150 keskenytörzsű gépet szeretne vásárolni és az Airbus mellett a Boeinggel is tárgyalásokat folytatnak, emellett a Reuters szerint az ICBC lízingcsoport is A320-asok beszerzésén gondolkodik.

A sanghaji központú légitársaság flottájában az Airbus A320-as és a Boeing 737-es is jelen van, de kétharmaduk az európai gyártó terméke és jelenleg is több mint 110 A320-as családba tartozó gépre van megrendelése, Boeing 737-esekből pedig mintegy 80-at kért a kínai légitársaság.