A 2023. március 26-án, vasárnap életbe lépő nyári menetrendben 65 légitársaság összesen 152 úti célra kínál járatokat a prágai Václav Havel repülőtérről.

A kínálat a 2019-es rekordév 80 százalékát éri el, amikor 190 úti célra indultak járatok a cseh főváros légikikötőjéből.

A repülőtér üzemeltetőjének lapunkhoz eljuttatott közleményében jelentős sikerként kiemelte, hogy
a China Airlines június 18-án indítja el első közvetlen járatát Prága és Tajvan között, hetente kétszer, szerdánként és vasárnaponként, Airbus A350-900-as repülőgéppel.

Emellett március 27-én újraindul a Korean Air szöuli járata hetente három alkalommal Boeing 777-300ER típussal, május és szeptember között pedig a Delta Air Lines a New York-i JFK-vel köti össze a cseh fővárost.

Fotó: Prague Airport

Megjelenik Prágában az Icelandair, amely június 1-jétől heti négyszer kínál járatokat Reykjavíkba, valamint ottani átszállással 14 amerikai célállomásra, valamint a moldovai Air Moldova és FlyOne, a ciprusi Cyprus Airways, továbbá az ománi Salam Air.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A reptérről közvetlen menetrend szerinti járattal elérhető új úti célok között szerepel Jereván, Gdansk, Maszkat, Szalamisz, a legnépszerűbb nyaralóhelyek közül pedig Marsa Alam (Air Cairo), Lárnaka (Cyprus Airways), Rodosz és Zákinthosz (Eurowings), Szkiathosz, Rimini és Sevilla (Rynair), Bilbao (Vueling), Dubrovnik (Croatia Airlines és Smartwings) szerepelnek a kínálatban.

A nyári menetrendben a legtöbb útvonalat a Smartwings csoport légitársaságai (39), a Ryanair (33), a Eurowings (19), az Easyjet (12) és a Wizz Air (11) kínálják, az öt legnépszerűbb ország a reptér kínálatban Spanyolország 23, Görögország 18, Olaszország 18, az Egyesült Királyság 11, Franciaország pedig 9 célállomással.

A tavalyi nyárhoz képest közel 40 útvonalon vár frekvencianövekedést az üzemeltető, köztük az öt legnépszerűbb, London, Amszterdam, Párizs, Antalya és Frankfurt esetén is. A prágai repülőtér több mint 13 millió utasra számít az idei évben.

Összehasonlításul, amint korábban megírtuk, a budapesti repülőtérről 121 úti cél lesz elérhető közvetlen járattal, 37 légitársaság kínálatában a nyári menetrendben, a bécsi Schwechatról pedig 190.