A külföldön élő és ott beoltott magyar állampolgárok is kaphatnak magyar védettségi igazolványt, hamarosan jön az ehhez kapcsolódó mobilapplikáció – hangzott el a csütörtöki Kormányinfón. Kiderült az is, hogy kétoldalú megállapodás született Észak-Macedóniával az igazolások kölcsönös elismeréséről, és folynak a tárgyalások erről Ukrajnával és Csehországgal is.

Hamarosan megjelenik az a rendelet, amely szerint minden olyan magyar állampolgár, aki OECD-, NATO-, vagy EU-tagországban, illetve Oroszországban vagy Kínában kapott oltást, annak igazolásait bemutatva a kormányablakokban igényelhet magyar védettségi igazolványt – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a május 13-i kormányinfón.

Közölte azt is, hogy hamarosan elérhető lesz egy mobilalkalmazás is, amely a koronavírus elleni védettség igazolására szolgál. Ez a már ismert plasztikkártyához képest bővebb adattartalommal rendelkezik majd a Magyar Hírlap információi szerint.

Bár a kormányinfón erről nem esett szó, úgy tudni, az applikációban szerepel majd az oltás típusa, illetve a második adag beadásának időpontja is, ezeket az adatokat a védettségi kártyák nem tartalmazzák.

Forrás: nnk.gov.hu

Fontos részletszabály, hogy az alkalmazás csak az oltás útján megszerzett védettséget tanúsítja majd, tehát azok, akik átestek a betegségen, továbbra is csak a kártyával igazolhatják ezt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Android és iOS platformra is letölthető mobiltelefonos alkalmazással az EESZT-ből lehívott adatok alapján lesz igazolható a védettség, és tartalmazza majd egyebek mellett a nevet, TAJ-számot, az oltás időpontját, a védettség tényét. Az adatokat QR-kód segítségével tudják majd egy másik alkalmazáson keresztül hitelesíteni a hatóságok, vagy akik az ellenőrzést végzik. Az alkalmazás beüzemeléséhez az EESZT-ben végrehajtott regisztráció és/vagy ügyfélkapus azonosítás szükséges.

Vélhetően az alkalmazás hasznos lesz az olyan országok esetében, mint Horvátország, amellyel bár megállapodás született a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről, később kiderült, hogy az ottani hatóságok a plasztikkártya mellett kérhetik az oltáskor kiállított, papír alapú dokumentumokat is, amelyen az első és második dózis beadásának időpontja és a vakcina típusa is szerepel.

Fotó: AIRportal.hu

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán közzétett videójában csütörtökön délelőtt bejelentette, hogy tárgyalásokat folytatott ukrán kollégájával a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról, de a bilaterális egyezmény aláírásához még további egyeztetések szükségesek. Megszületett viszont szerdán a megállapodás Észak-Macedóniával, így a két ország állampolgárai szabadon közlekedhetnek a meglévő védettségi igazolványukkal, és formálódik a megállapodás Csehországgal is.

Amint korábban megírtuk, a magyar védettségi igazolvánnyal tesztelés és karanténkötelezettség nélkül lehet utazni Horvátországba, Szlovéniába, Bahreinbe, Szerbiába, Montenegróba és Törökországba is, emellett a dokumentummal rendelkező magyar állampolgárok április végétől karantén és tesztelés nélkül térhetnek haza külföldi útjaikról a világ bármely országából.

Az Európai Unió is dolgozik egy közös immunitási igazolvány megalkotásán, amely a kontinensen belüli szabad mozgást biztosítja. Ez azonban csak valamikor a nyárra léphet életbe, ha a tagállamok kormányfőit tömörítő tanács is elfogadja a javaslatot, ezért Magyarországhoz hasonlóan több ország saját igazolásokon és kétoldalú megállapodásokon dolgozik, így például Ausztria is.