Az amerikai légiutas-kísérőket tömörítő szakszervezet felmérése szerint nagyon sok dolgozót ért már támadás idén, ezért arra kérték a hatóságot és a kormányt, hogy a zéró tolerancia ne átmeneti, hanem végleges szabály legyen.

A Reuters jelentése szerint a számos légitársaságnál mintegy 50 ezer tagot képviselő Légiutas-kísérők Szövetsége (AFA-CWA) ötezer embert kérdezett meg az elmúlt év tapasztalatairól.

A 30 légitársaság körében végzett kutatás során 80 százalék számolt be arról, hogy rendbontó, agresszív utassal találkozott, 85 százalékot inzultus is ért: szemetet dobáltak rájuk, rasszista, homofób, szexista megjegyzéseket kaptak.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy ha az utaskísérő hivatalos panaszban jelentette az ügyet a légitársaságnál, akkor az esetek kétharmadában nem kapott tájékoztatást a vizsgálatról, és a többség nem tapasztalta, hogy a munkáltatója igyekezett volna lépéseket tenni a hasonló esetek elkerüléséért.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Többségében a maszkhasználati szabályok megsértése, az utas ittas vagy bódult állapota, a járat késése vagy törlése vezetett inzultushoz. A közelmúltban a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) is azt közölte, hogy megszaporodtak az ilyen ügyek.

A közleményben idéztek egy légiutas-kísérőt, aki azt mondta: „az elmúlt egy évben kiabáltak velem, szitkozódtak, számtalanszor fenyegettek, a büntetés viszont annyi volt, hogy az utast ideiglenesen eltiltották a repüléstől”.

Sara Nelson, a szövetség elnöke szerint ez nem olyan helyzet, amit el kellene, és amit el akarnak fogadni. Ezért arra kérték a Szövetségi Légügyi Hivatalt (FAA) és a kormányt, hogy állandósítsák a zéró-toleranciára vonatkozó szabályokat, és azt minden esetben tartassák be.

Mint arról korábban beszámoltunk, az FAA azonnali börtönbüntetéssel vagy akár 35 ezer dolláros pénzbüntetéssel sújthatja a repülőgépeken balhézó utasokat.