Hosszú idő után sikerült megállapodnia az Air France-nak a legtöbb francia szakszervezettel, összesen kétszer két százalékos általános béremelésről.

Ben Smith, az új vezér. (Forrás: Air France-KLM)

Az első két százalékos emelést a dolgozók 2018 január elsejéig visszamenőlegesen is megkapják, a második hasonló mértékű juttatásnövelésre pedig jövő év első napjától számíthatnak.

A megállapodást a CFDT, CFE-CGC/UNAC, FO/SNPNC, SPAF és UNSAAérien érdekképviseletek írták alá. Az SNPL, a legnagyobb pilótaszakszervezet azonban erre nem volt hajlandó.

A légitársaság szerint ugyanakkor az alkalmazottak háromnegyedét képviselők aláírták a béregyezményt, így azt érvényesnek tekintik, és ennek megfelelően járnak el.

A megállapodást alig egy hónappal azután sikerül tető alá hozni, hogy az Air Canada korábbi üzemeltetési vezetője, Ben Smith átvette az Air France-KLM csoport vezetését.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Amint arról a hónap elején beszámoltunk, a szakszervezetek először nem hivatalos tárgyalások keretében kapták meg az ajánlatot, amire az SNPL már akkor sem reagált pozitívan, mondván hat évnyi inflációt is kellene a pilóták béreiben kompenzálni egy egyszeri 5,1%-os emeléssel.

Most azonban úgy tűnik, mindenki kénytelen lesz elfogadni a kialkudott négy százalékot, ezzel pedig az Air France-nak is lehetősége nyílik rá, hogy a hosszútávú stratégiájára és arra koncentráljon, hogy befoltozza a 12 napnyi sztrájk miatt a féléves üzemi eredményben keletkezett 335 millió eurós lyukat.

Forrás: Air France