Az Európai Tanács határozata után a legtöbb európai légitársaság már kedden módosította járatai útvonalát, hogy azok ne érintsék a fehérorosz légteret, több légitársaság a minszki járatait is törölte.

Mint arról beszámoltunk, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő tanács felszólította az európai légitársaságokat, hogy járataik kerüljék el Fehéroroszország légterét, és felkérték a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetet (ICAO), hogy indítson vizsgálatot a Ryanair Athénból Vilniusba közlekedő járatával történtek ügyében.

Ismert, a belorusz hatóságok vasárnap leszállásra kötelezték Minszkben az ország légterét épp elhagyni készülő gépet, bombafenyegetésre hivatkozva, majd a fedélzeten tartózkodó fehérorosz ellenzéki újságíró-aktivistát társával együtt letartóztatták. A gép az átvizsgálás után, 7 óra múlva folytathatta útját az utasokkal. Az eset rendkívüli diplomáciai botrányt okozott.

Hétfő estig hivatalosan csak az Air Baltic jelezte, hogy járatai el fogják kerülni a belorusz légteret, de a tanács hétfő éjjeli állásfoglalása után a legtöbb légitársaság újratervezte az érintett járatok útvonalát.

A Lufthansa-csoport, az Air France-KLM, a SAS Scandinavian Airlines, a Ryanair és a LOT is eleget tett a kérésnek, utóbbi a minszki járatait is felfüggesztette.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

A tervezett szankciók a fehérorosz állami légitársaság, a Belavia járatait is érintik, mivel azok nem léphetnek be az EU-légtérbe, és nem üzemelhetnek az uniós tagállamok repülőtereire. Az intézkedés életbe lépésétől a budapesti, május 2-án újraindított járatot is törölnie kell a cégnek.

A Flightradar adatai szerint a belorusz állami légitársaság szerdától nem repül az unió területére, elsősorban orosz, közép-ázsiai és török célállomásokra van még betervezve járat.

Az Eurocontrol adatai szerint naponta közel száz járat használná a belorusz légteret, a változásokhoz a szervezet minden segítséget megad.

Az uniós légiforgalmi áramlásszervező szerint hétfőn a Belavia fehérorosz légitársaság 64 utasszállító járata érkezett az EU légterébe, míg három európai légitársaság, a német Lufthansa, lengyel LOT és a lett Air Baltic hetente 14 járatot indít Minszkbe.

Múlt héten mintegy 2500 járat indult Fehéroroszországból, repült át légterén, vagy landolt ott, ezek közül körülbelül 419-et a Belavia üzemeltetett, 21 uniós városba közlekedtetve járatokat.

Az EU-s légügyi szankciókhoz csatlakozott Ukrajna is, amely megtiltotta a légitársaságainak a fehérorosz légtér használatát és a járatok indítását az országba, valamint kitiltotta a Belaviát az országból.

A Nemzetközi Közforgalmi Pilóták Egyesülete (IFALPA) és az Európai Pilóta Egyesület (ECA) csatlakozott a Ryanair járatával történtek miatt aggodalmát kifejező szervezetekhez. Álláspontjuk szerint politikai ügy húzódik meg a háttérben, államilag támogatott gépeltérítés történt, és ezzel Fehéroroszország megszegte a Chicagói Egyezményt, amely a légijáratok biztonságát szavatolja. Álláspontjuk szerint ez az esemény alááshatja a pilóták és az államok, valamint a léginavigációs szolgálatok közötti bizalmi viszonyt, továbbá sokkal kockázatosabbá teszi a bombafenyegetéses és a polgári gépek elfogásával járó esetek kezelését.

A szervezetek független vizsgálatot és megfelelő mértékű válaszlépéseket sürgetnek.