Szankciókat vezet be az Európai Unió Fehéroroszországgal szemben, a tagállamok vezetői felszólították az európai légitársaságokat, hogy járataik kerüljék el Fehéroroszország légterét, emellett kitiltanák az ország légitársaságait az unió repülőtereiről.

Az Európai Tanács tagjai megállapodtak hétfőn, hogy újabb büntetőintézkedéseket, köztük gazdasági jellegűeket vezetnek be Fehéroroszországgal szemben, és szankciókkal sújtanak fehérorosz tisztségviselőket is válaszként arra, hogy a fehérorosz hatóságok vasárnap minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát, és őrizetbe vették a fedélzeten tartózkodó Raman Prataszevics ellenzéki újságírót, valamint barátnőjét, Sofia Sapegát – számolt be az MTI.

Az uniós tagállamok vezetői egyben felszólították az európai légitársaságokat, hogy járataik kerüljék el Fehéroroszország légterét, és felkérték a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetet (ICAO), hogy indítson vizsgálatot az ügyben.

Emellett sürgették a tagállami minisztereket tömörítő Tanácsot, hogy fogadjon el intézkedéseket az Európai Unió légterének és repülőtereinek lezárására a fehérorosz légitársaságok által üzemeltetett járatok előtt.

Fotó: AIRportal.hu

Az uniós vezetők Prataszevics és Sapega azonnali szabadon bocsátására szólítottak fel, illetve szolidaritásukat fejezték ki Lettországgal, a lett diplomaták Fehéroroszországból való indokolatlan kiutasítása miatt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Európai Unió nem tűri, hogy „orosz rulettet játsszanak” ártatlan polgárok életével, ezért az uniós tagállamok vezetői újabb büntetőintézkedések meghozatalát sürgetik Fehéroroszországgal szemben – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben kedden hajnalban.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a csúcstalálkozó első munkanapját záró sajtóértekezleten kijelentette: a Ryanair légitársaság járatának eltérítése támadást jelent az európai szuverenitás, a demokrácia és a szólásszabadság ellen. A felháborító eset erős válaszokat kívánt meg, ezért a tagállami vezetők az uniós szankciólista kibővítésében egyeztek meg, az incidensben részes személyekkel, és ugyancsak korlátozó intézkedéseket szorgalmaznak olyan entitások ellen, amelyek az Aljakszandr Lukasenka vezette rezsimet finanszírozzák – monda.

Hangsúlyozta: a fehérorosz hatóságok az incidenssel, és egy harci repülőgép indokolatlan bevetésével előre megfontolt módon megsértették a repülési vészhelyzetekben követendő eljárási szabályokat. Mivel a fehérorosz légteret nem lehet többé biztonságosnak tekinteni, a tagállami vezetők arra kérték fel az Európai Unió Tanácsát, hogy fogadjon el intézkedéseket az Európai Unió légterének és repülőtereinek lezárására a fehérorosz légitársaságok által üzemeltetett járatok előtt – közölte.

Az MTI másik híre szerint az Európai Unió légiforgalmi szolgálata, az Eurocontrol hétfőn bejelentette, hogy segíteni kívánja azokat az európai légitársaságokat, amelyek el szeretnék kerülni Fehéroroszország légtérét.

Az Eurocontrol közölte: a Fehéroroszországgal szomszédos államok légifuvarozóival és a léginavigációs szolgáltatókkal együttműködve szeretnék biztosítani, hogy elegendő kapacitás álljon rendelkezésre olyan légitársaságok számára, amelyek el kívánják kerülni a fehérorosz légteret.

Az uniós hatóság szerint hétfőn a Belavia fehérorosz légitársaság 64 utasszállító járata érkezett az EU légterébe, míg három európai légitársaság, a német Lufthansa, lengyel LOT és a lett Air Baltic hetente 14 járatot indít Minszkbe.

Múlt héten mintegy 2500 járat indult Fehéroroszországból, repült át légterén, vagy landolt ott, ezek közül körülbelül 419-et a Belavia üzemeltetett.

A fehérorosz légifuvarozó 21 uniós városba közlekedtet járatokat.

Az Eurocontrol emlékeztetett arra, hogy a második világháború végén az 52 nemzet által aláírt nemzetközi polgári repülésről szóló Chicagói Egyezmény tiltja a fegyverek és harcirepülőgépek használatát utasszállító repülőgépek ellen, mivel az az utasok biztonságát veszélyezteti.

Amint arról korábban beszámoltunk, hétfőn az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) az ügy polgári légiközlekedésre vonatkozó kockázatai miatt aggodalmát fejezte ki, és az európai légitársaságokat óvatosságra intette a fehérorosz légtér használata esetén.

Vasárnap a Ryanair a fehérorosz légtéren áthaladó, FR4978-es számú, Athén – Vilnius járatát teljesítő repülőgép személyzetét a litván határ közelében utasította visszafordulásra a légiforgalmi irányítás, majd kísérte a minszki repülőtérre az ország légierejének Mig-29-es vadászgépe egy állítólagos bombafenyegetés miatt.

A leszállást követően a hatóságok pokolgépet nem találtak a fedélzeten, de a járat egyik utasát, Raman Prataszevicset, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét őrizetbe vették. A Ryanair repülőgépe ezt követően folytathatta útját a többi utassal Vilniusba, ahova mintegy hét órás késéssel érkezett meg.

A Ryanair-csoport vezérigazgatója “államilag támogatott gépeltérítésnek” nevezte az eseményt.

A fehérorosz magyarázat szerint a járat Minszkbe irányítására azért került sor, mert minszki repülőtérre a Hamász palesztin iszlamista szervezet nevében érkezett angol nyelvű fenyegetés egy titkosított emailben, utóbb a Hamász tagadta, hogy bármi közük lenne az ügyhöz.

A brit kormány hétfőn azonnali hatállyal felfüggesztette a Belavia fehérorosz légitársaság nagy-britanniai működési engedélyét és intézkedett arról is, hogy a brit légitársaságok ne használják Fehéroroszország légterét.