A brit kormány hétfőn azonnali hatállyal felfüggesztette a Belavia fehérorosz légitársaság nagy-britanniai működési engedélyét és intézkedett arról is, hogy a brit légitársaságok ne használják Fehéroroszország légterét a Ryanair járatának leszállítása miatt. Az Európai Unió még ma szankciók bevezetéséről dönthet, ellenlépéseket sürget Ukrajna is, az EASA pedig óvatosságra int a fehérorosz légtér használata esetén.

Az MTI híre szerint Grant Shapps brit közlekedési miniszter hétfőn bejelentette, hogy
felfüggesztette a Belavia nagy-britanniai működési engedélyét, és utasította a brit polgári repülésügyi hatóságot (CAA) annak elrendelésére, hogy a brit légitársaságok kerüljék el a fehérorosz légteret.

Korábban Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben azt mondta, hogy az Európai Unió hétfői csúcstalálkozóján döntés születhet szankciók bevezetéséről Fehéroroszországgal szemben.

Az Európai Uniónak nagyon határozott választ kell adnia a Ryanair légitársaság járatának elfogadhatatlan, előző napi földre kényszerítésére, az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette fehérorosz rezsimnek ugyanis meg kell értenie, hogy az ilyen cselekedeteknek komoly következményei vannak – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben hétfőn. Ursula von der Leyen a hétfő este kezdődő, kétnapos EU-csúcstalálkozóra érkezve hangsúlyozta, hogy a tagállami vezetők szankciók bevezetésének lehetőségéről fognak tárgyalni a vasárnapi incidens felelőseivel, illetve mindazokkal szemben, akik a „fehérorosz rezsimet anyagilag támogatják”.

Amint arról korábban beszámoltunk, hétfőn az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) az ügy polgári légiközlekedésre vonatkozó kockázatai miatt aggodalmát fejezte ki, és az európai légitársaságokat óvatosságra intette a fehérorosz légtér használata esetén. A virtuális radarok adatai szerint már hétfőn délelőtt is több európai légitársaság kerülte Fehéroroszország légterét, de akkor még csak az Air Baltic jelentette be, hogy nem repül át az ország felett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ukrajna a légiközlekedés leállítását kezdeményezte Fehéroroszországgal

Az MTI másik híre szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök utasította hétfőn a kormányt, hogy dolgozzon ki határozatot az Ukrajna és Fehéroroszország közötti közvetlen járatok megszüntetéséről, valamint légterének bezárásáról a két ország közt közlekedő járatok előtt. Az elnöki iroda közlése szerint ez a döntés azon az értekezleten született, amelyen elemezték a Ryanair utasszállító gépével történt vasárnapi esetet.

Amint arról korábban beszámoltunk, vasárnap a Ryanair a fehérorosz légtéren áthaladó, FR4978-es számú, Athén – Vilnius járatát teljesítő repülőgép személyzetét a litván határ közelében utasította visszafordulásra a légiforgalmi irányítás, majd kísérte a minszki repülőtérre az ország légierejének Mig-29-es vadászgépe egy állítólagos bombafenyegetés miatt.

A leszállást követően a hatóságok pokolgépet nem találtak a fedélzeten, de a járat egyik utasát, Raman Prataszevicset, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét őrizetbe vették. A Ryanair repülőgépe ezt követően folytathatta útját a többi utassal Vilniusba, ahova mintegy hét órás késéssel érkezett meg.

A Ryanair-csoport vezérigazgatója “államilag támogatott gépeltérítésnek” nevezte az eseményt.

Michael O’Leary hozzátette, hogy vélhetően a fehérorosz titkosszolgálat néhány tagja is a járaton utazott, a letartóztatott újságíró és társa mellett ugyanis további utasok nem folytatták útjukat Vilnius felé, miután a gép felszállt Minszkből.

A fehéroroszok máshogy tálalják a történteket

Az MTI hétfői összefoglalója szerint a fehérorosz közlekedési minisztérium bizottságot állított fel az ügy kivizsgálására, és jelezte együttműködési szándékát a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetnek (ICAO) és a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetségnek (IATA). A tárca közölte, hogy a Ryanair járatának megsemmisítésével fenyegető üzenet szerzői Vilnius feletti robbantást helyeztek kilátásba.

Artyom Szikorszkij, a fehérorosz közlekedési tárca légügyi részegének vezetője hétfőn kijelentette, hogy
a minszki repülőtér elektronikus címére vasárnap a Protonmail titkosított e-mailszolgáltatás felhasználásával a Hamász palesztin iszlamista szervezet nevében érkezett angol nyelvű fenyegetés.

„Mi, a Hamász katonái követeljük, hogy Izrael állítsa le a Gázai övezet támadását. Követeljük, hogy az EU szüntesse be Izrael támogatását ebben a háborúban. Ismeretes, hogy a Delfi Gazdasági Fórum résztvevői az FR4978-as járattal térnek haza. Bomba van a gépen. Ha nem teljesítik követeléseinket, május 23-án bomba robban Vilnius felett” – idézte Szikorszkij az állítólagos üzenetet.

A fehérorosz illetékes szerint a minszki légiforgalmi irányítók nem gyakoroltak nyomást a repülőgép személyzetére, amely maga határozott az útvonal megváltoztatásáról. A fehérorosz légierő azt állította, hogy az utasszállítót nem kényszerítették visszafordulásra a fehérorosz-litván határnál.

Anatolij Glaz, a minszki külügyminisztérium szóvivője átláthatóságot ígért, és kifogásolta „az incidens átpolitizálását”, illetve a hazájával szemben hangoztatott, „meg nem erősített” vádaskodást.

Később a Hamász azonban cáfolta, hogy fenyegető üzenetet küldtek volna, vagy bármi közük lenne az esethez.