Bezárja budapesti bázisát a Ryanair, az ír low-cost légitársaság ferihegyi üzemét lengyel bejegyzésű leányvállalata, a Buzz veszi át.

A Ryanair november végével szünteti meg budapesti bázisát, és adja át a magyar fővárosból üzemelő járatait a március óta Buzz márkanév alatt működő lengyel leányvállalatánakértesült az Aerotelegraph szakportál egy általuk látott céges prezentációból, amit a Ryanair pilótáit tömörítő érdekvédelmi szervezet is feltöltött a Facebook oldalára (lásd lent).

Az AIRportal.hu információi szerint a Ryanair budapesti bázisán dolgozó személyzetet erre a hétre állománygyűlésre hívták össze, feltehetően ezen tervezik bejelenteni az elképzelést a dolgozóknak. A Facebookon megjelent prezentációban azt írja a cég, hogy amelyik munkavállaló nem fogadja el a Buzz ajánlatát, azt másik Ryanair-bázisra helyezik át.

FRISSÍTÉS: Az AIRportal.hu a hírrel kapcsolatban megkereste az ír diszkont légitársaságot, amely csütörtökön délben megerősítette az értesüléseket lapunknak.

Rövid közleményükben azt írták, hogy: December elsejétől a Ryanair budapesti bázisának működtetését a Buzz veszi át, amely egy független légitársaság a Ryanair csoporton belül.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az üzemeltetést érintő változás nem lesz hatással a Ryanair által Budapestről, vagy Budapestre kínált útvonalak vagy járatok számára.

A változás oka, hogy a Buzz alacsonyabb költségszinttel működik, mint az ír anyavállalat. A Ryanair-csoport így akarja felvenni a versenyt a lengyel piac után a magyar főváros repterén is a nála alacsonyabb költségekkel működő és ambiciózus növekedést mutató Wizz Airrel.

A Ryanair-dokumentum egész Kelet- és Közép-Európát úgy említi, mint a Buzz fő növekedési piacát.

(Forrás: Ryanair)

Az ír fapados lengyel leányvállalata még 2018 nyarán indult öt repülőgéppel, azzal a céllal, hogy részesedést szerezzen a lengyel charter piacból. A Ryanair idén március 14-én jelentette be, hogy az addigi Ryanair Sun helyett Buzz márkanéven működik majd a leánycég, 2019 őszétől. Ekkor már azt közölték, hogy a Buzz a charter járatok mellett menetrend szerinti Ryanair-járatokat teljesítését is átveszi. A cég 2019 őszén saját honlapot is kap, ahol a Ryanair-járatokra is foglalhatnak jegyet az utasok.

Buzz márkanéven egyébként a 2000-es évek elején üzemelt már egy kis légitársaság az Egyesült Királyságban, London-Stansted bázissal. A Boeing 737-300-asokat és Bae-146-osokat üzemeltető céget a KLM alapította, de később a Ryanair felvásárolta, majd megszüntette. A cég márkaneve és védjegye viszont megmaradt a Rynair tulajdonában.

A Rynair-csoport immár öt légitársaságot üzemeltet: az ír Ryanair (DAC), az osztrák Laudamotion, a brit Ryanair UK, a lengyel Buzz cégeket, valamint a 2019. nyarán létrehozott Malta Airt.

A korábbi közlések szerint a Ryanair francia, olasz és német bázisain szolgáló repülőgépek és személyzetek az önálló légi üzemeltetői engedély alatt működő máltai légitársasághoz kerülnek át, így a személyi jövedelemadójukat nem Írországban, hanem a bázisuknak megfelelő országban fizetik majd. A budapesti Ryanair (DAC) bázis bezárása és a lengyel leányvállalatnak történő átadása is beleillik ebbe a stratégiába.

Italian Crew going to Malta Air, now more "transfers" to Polish Buzz. Soon DUB will be the only base still in Ryanair DAC.More "atypical" employment opportunities 💩

Közzétette: Ryanair Pilots Unite – 2019. október 22., kedd