A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakciójában a Magyar Légierő két repülőgépe 215 emberrel a fedélzetén érkezett haza, majd egy harmadik járatot is teljesítettek az egyikkel.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI szerint Facebook-oldalán vasárnap este közölte, hogy a hadsereg két A319-es gépe elhagyta az ország légterét, és biztonságosan haladt Magyarország felé.

„Mint minden esetben, most is csak akkor adunk tájékoztatást ilyen akciókról, amikor az abban érintettek már biztonságban vannak, az idejekorán adott tájékoztatás ebben az esetben is magyar állampolgárok százainak életét veszélyeztette volna” – hangsúlyozta a tárcavezető. Az akciót azzal indokolta, hogy az Izraelben zajló fegyveres konfliktus során az egyik legfontosabb feladat a veszélyben lévő magyar embereket minél előbb hazahozni.

„Köszönjük Izrael, Ciprus, Görögország, Törökország, Bulgária és Románia hatóságainak az együttműködést a repüléshez szükséges engedélyek gyors kiadásában” – fogalmazott Szijjártó Péter.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Hétfő délelőtt aztán a tárcavezető közölte azt is, hogy az egyik gép még egyszer Tel-Avivba repült, és további 110 főt szállított Budapestre, így összesen a három járattal 325 embert, köztük 15 külföldi – izraeli, svéd, német, brit, osztrák és portugál – állampolgárt, illetve 46 gyermeket hoztak el.

Több légitársaság is törölte járatait, mások közlekednek

Az Izraelben szombaton kezdődött palesztin támadásokat követően több külföldi légitársaság is törölte az országba tartó járatait, emiatt sok utas torlódott fel a légikikötőkben, így több ország is különjáratokat szervezett az állampolgárai hazaszállítása érdekében.

Több nagy európai légitársaság mellett a Wizz Air is felfüggesztette járatait a tel-avivi repülőtérre Budapestről és Debrecenből is.

Vasárnap viszont az El-Al, az Israir és a Ryanair járatai menetrend szerint vagy kisebb késésekkel közlekedtek a magyar főváros és a Ben Gurion repülőtér között, a Budapest Airport információs rendszere szerint hétfőn viszont már csak az El-Al üzemelt, a Ryanair is törölte járatát.

Az iszlamisták a legfrissebb hírek szerint már a tel-avivi repülőteret is célba vették rakétáikkal, de a forgalmat csak rövid időre kellett szüneteltetni. Mint ismert, az El-Al és egyes repülőgépei rendelkeznek rakétaelhárító rendszerrel.

Fotó: AIRportal.hu