A magyarországi Pér repülőterére is rendszeresen közlekedő német Private Wings légitársaság lesz az új D328eco turbólégcsavaros repülőgép első üzemeltetője.

A Deutsche Aircraft bejelentette, hogy a Private Wings öt darab 40 férőhelyes D328eco repülőgép megrendeléséről írt alá szándéknyilatkozatot május 16-án. Az együttműködést a Lipcse-Halle repülőtéren, a D328eco összeszerelősorának alapkő-letételi ünnepségén jelentették be május 16-án.

A német Private Wings vállalati transzferekre és charterjáratokra specializálódott regionális légitársaság. Flottájában kilenc turbólégcsavaros és egy sugárhajtású Dornier 328-as, valamint egy Beechcraft 1900D repül, előbbiek a Győr melletti Pér repülőterén is rendszeresen megfordulnak, az Audi gyár ingázó dolgozóinak szállítását végezve.

Forrás: Deutsche Aircraft

A Deutsche Aircraft mögött álló befektetői csoport még 2019-ben jelentette be, hogy újraindítaná az 1991 és 2000 között gyártott Dornier Do-328 regionális turbólégcsavaros típus programját.

A D328eco típusjelű utódhoz a gazdaságosabb és környezetkímélőbb üzemelés érdekében számos fejlesztést hajt végre a gyártó, például a törzs hosszának növelésével akár 43 utast is szállíthat majd. Ezen felül a német gyártó tavaly nyáron jelentette be, hogy a Pratt & Whitney Canada PW127XT-S hajtóművét választotta, ennek fő előnyét a kedvező üzemanyag-fogyasztás és az alacsony karbantartási költségek jelentik, valamint tisztán fenntartható repülőgép-üzemanyaggal (SAF) is működtethető.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Deutsche Aircraft korábban azt szintén bejelentette, hogy tűzoltó variáns is készül a típusból, amely 2026 végén vagy 2027 elején állhat forgalomba, míg az utasszállító alapváltozat első példányát 2026 második félévében vehetné birtokba az első üzemeltető.