A gyártó lipcsei központú Deutsche Aircraft együttműködési megállapodást kötött az ACIA Aero Leasinggel a megújuló típus utasszállító, többcélú és tűzoltó változatának forgalmazásáról.

A Deutsche Aircraft közlése szerint a Dornier 328-as meghosszabbított törzsű, új hajtóművekkel felszerelt és továbbfejlesztett változata, a D328eco többcélú repülőgépként kerül a piacra, az utas- és áruszállítás mellett légi tűzoltási feladatok végrehajtására is használható lesz.

A tűzoltórendszerrel felszerelt változat 4000 liter tűzgátló anyag vagy víz szállítására és célterületre juttatására is alkalmas lesz.

A Flightglobal híre szerint a gyártó további részleteket egyelőre nem tett közzé a fejlesztésről, ahogy a tűzoltórendszer beszállítóját sem nevezték meg.

Forrás: Deutsche Aircraft

A tűzoltó variáns 2026 végén vagy 2027 elején állhat forgalomba, míg az utasszállító alapváltozat első példányát 2026 második félévében vehetné birtokba az első üzemeltető.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az ACIA Aero Leasinggel kötött szándéknyilatkozat kitér a régebbi Dornier 328-as forgalmazására is, amelyet szintén többcélú, akár tűzoltógépként is kínálna a két cég. Az  ACIA preferált lízingbeadóként és finanszírozóként segítené az alaptípus és az új változat forgalmazását, emellett támogatási és akár ACMI alapú (személyzettel, karbantartással és biztosítással együtt történő bérbeadás) üzemeltetési feladatokat is vállalna a megbízók, köztük akár kormányok részére.

A D328eco utódtípust a gazdaságosabb és környezetkímélőbb üzemelés érdekében számos ponton fejleszti a gyártó, a törzs hosszának növelésével akár 43 utast is szállíthat majd, a pilótafülkét és a műszereket pedig úgy alakítják ki, hogy ha ennek a jogszabályi feltételei megszületnek, akár egyetlen pilótával is üzemelhessen a jövőben. A német gyártó az idén nyáron jelentette be, hogy a Pratt & Whitney Canada PW127XT-S hajtóművét választotta a típushoz, amelynek fő előnyét a kedvező üzemanyag-fogasztás és az alacsony karbantartási költségek jelentik.