A budapesti mellett a prágai és szófiai bázist is átadja a Ryanair a lengyel leányvállalatának, a két kelet-európai központ már november 1-jével a Buzz irányítása alatt működik – nyilatkozta Michał Kaczmarzyk, a légitársaság igazgatóságának elnöke a Fly4free szaklapnak.

A jelenleg mindössze 24 gépes flottával repülő légitársaság ezzel a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb légitársaságává növi ki magát, jövő év elejére 35-re nő a Boeing 737-esek száma. Prágában 5 gépet állomásoztatnak és 160 fő hajózószemélyzetet alkalmaznak, Szófiában három gép és 100 alkalmazott dolgozik. A budapesti bázison jelenleg 7 gép és 230 munkavállaló szolgál.

Decembertől így a lengyel bázissal együtt a Buzz közel 1300 embert fog foglalkoztatni, flottája mérete pedig a tartalék és charter járatokat teljesítő gépekkel együtt 50-re emelkedik.

Ezt a profinak nem mondható látványtervet mellékelte a Ryanair a közleményéhez. (Forrás: Ryanair)

Az átvétel hátterében ugyanazok az okok húzódnak meg, mint a budapesti esetében: alacsonyabb üzemelési költségre számítanak, amely versenyelőnyt, vagy legalább is versenyképessége fennmaradását jelenti az ír központú ultrafapados társaságnak.

A lap megjegyezte, hogy ezzel nem ért véget a Buzz közép-kelet-európai terjeszkedése, újabb bázisok kerületnek át a leányvállalathoz, de

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

végleges döntés egyelőre nem született, legkorábban a következő év elején jelenthetnek be újabb bázisátvételeket.

Michał Kaczmarzyk hangsúlyozta: az átvétel formálisan semmilyen észrevehető változást nem okoz majd, mert a járathálózatot továbbra is a Ryanair fogja menedzselni és jelenleg nincs tervben a hálózat átszervezése.

Az egyetlen különbség – amely azonban az utasok számára láthatatlan -, hogy a munkavállalókat más feltételekkel fogják alkalmazni, forrásaink szerint a dolgozóknak egyéni vállalkozást kell alapítaniuk és ezen keresztül dolgozhatnak majd a társaságnak.

Az ír fapados lengyel leányvállalata még 2018 nyarán indult öt repülőgéppel, azzal a céllal, hogy részesedést szerezzen a lengyel charter piacból. A Ryanair idén március 14-én jelentette be, hogy az addigi Ryanair Sun helyett Buzz márkanéven működik majd a leánycég, 2019 őszétől. Ekkor már azt közölték, hogy a Buzz a charter járatok mellett menetrend szerinti Ryanair-járatokat teljesítését is átveszi. A cég 2019 őszén saját honlapot is kap, ahol a Ryanair-járatokra is foglalhatnak jegyet az utasok.