Új kalkulátort indított a Ryanair, ennek segítségével a járat egy utasra eső teljes szén-dioxid-kibocsátását ellentételezni lehet.

A légitársaságnál jelenleg a karbonkibocsátástól függetlenül 2 eurós adományok átutalására van lehetőség, a befolyó pénzt pedig kompenzációs programokra fordítják.

Az új rendszerben azonban a kalkulátor segítségével ki lehet számolni az adott járat egy utasára vetített szén-dioxid-kibocsátást, és ez alapján plusz pénz kifizetésével ellentételezhető az emisszió.

Fotó: Ryanair

A légitársaság a lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint egyebek között egy algarve-i erődtelepítési akciót, valamint egy török szélerőmű-építést segít. Az önkéntes támogatói program indulása óta több mint 3,5 millió euró folyt be ezekre a projektekre.

Hozzátették: számításuk szerint a Ryanair jelenleg Európa legzöldebb légitársasága, egy utaskilométerre vetített kibocsátásuk 66 gramm, és szerintük már azzal csökkentik az utasok az emissziót, ha az ír fapados céggel repülnek más cég helyett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ettől függetlenül a légitársaság azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra kerozinszükségletének 12,5 százalékát fenntartható forrásból származó kerozinnal szeretné fedezni, és a Boeing 737-8200-asok használatával még tovább csökkenthető a kibocsátás.

Thomas Fowler, a Ryanair fenntarthatóságért felelős vezetője azt mondta, évente több százezer utas járult eddig hozzá a klímavédelmi projektekhez, remélhetőleg az új kalkulátor és a kompenzáció bevezetésével még több forrást tudnak biztosítani a fenntarthatósági törekvésekhez.