Bemutatták az első látványterveket Sydney új repülőteréről, amelyet előreláthatóan 2026-ban nyitnak meg.

A múlt héten hirdették ki az ausztrál város új repülőterének kivitelezésére kiírt pályázat nyertesét. A legjobb terveket a londoni Zaha Hadid Architects és a Cox Architecture ausztrál cég közösen készítette el.

Az új repülőtér a Western Sydney (Nancy-Bird Walton) nemzetközi repülőtér nevet kapja majd, a pályázat témájának központjában pedig a helyiek álltak, vagyis olyan terveket vártak, amelyek kivitelezésére a Nyugat-Sydney-ben élők büszkék lennének.

Sydney új repülőtere (forrás: westernsydney.com.au)

A látványtervek alapján a repülőtér arculatát a légies könnyedség és a természet adja majd. Hatalmas, nyitott terek várják az utasokat, a falakon függőkertek, a mennyezeten át beszűrődő fény mind Ausztrália természeti környezetét hivatott bemutatni.

A természetes fények, a szellőzés és a víz újrahasznosításának köszönhetően az üzemeltetés az energiatakarékosságra fókuszál majd, miközben maga az épület igyekszik belesimulni a környezetbe, tiszteletben tartva az őslakosok kultúráját, de megfelelve a nagyvárosi emberek igényeinek is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A tervezők a természet adottságait kihasználva alkották meg a látványterveket (forrás: westernsydney.com.au)

A repülőtér nevét Nancy Bird Walton híres ausztrál pilótanő után kapta, elhelyezkedése pedig Sydney nyugati városrészében, a Parkland City régióban található, és a teljes kiépítettség befejezése után a város legnagyobb nemzetközi repülőtere lehet.

Az építés négy szakaszból áll majd, az elsőt 2026-ra tervezik, amely évi 10 milliós utasforgalom lebonyolítására lesz képes. A végső kapacitását 2060-ra érheti el évi 86 millió utassal.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!