Négy, korábban a TNT, majd az ASL Airlines Spain flottájában szolgáló BAe 146-300 QT teherszállító repülőgéppel indít áruszállító üzletágat a wet-lease és charter specialista Jota Aviation.

Mint arról beszámoltunk, az ASL Aviation Group februárban megszüntette spanyol leányvállalatát, az ASL Airlines Spaint, a BAe 146-300 QT (Quiet Trader / Csendes Kereskedő) típusú áruszállító gépeket pedig kivonta a szolgálatból, mert azok túl kicsik voltak a cég kapacitásigényeihez képest.

Az egykor EC-MID spanyol lajstromot viselő BAe 146 már G-JOTD regisztrációval repül (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A gépek most a brit JOTA Aviation flottájába kerültek, a cég már eddig is üzemeltetett három különböző változatú BAe 146-ost (más néven Avro RJ100/85/75 törzshossztól függően), de ezek utasszállító konfigurációjúak.

A négy teherszállító érkezésével a Jota flottájának mérete több, mint kétszeresére nő, és többségbe kerülnek a cargo gépek.

Üzletpolitikáján a cég ugyanakkor nem változtat, maradnak a gépek személyzettel együtt történő bérbeadásánál (wet-lease), az alkalmi illetve hosszabb távú szerződés esetén rendszeres charter járatok teljesítésénél, de saját menetrend szerinti forgalmat továbbra sem bonyolítanak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A gépek kapacitása maximálisan tizenkét tonna ömlesztett áru, vagy hét szabvány konténerbe pakolva tíz és fél tonna.

A típus ezzel a legnagyobb kapacitású turbó-légcsavaros ATR 72 Freighter és a legkisebb áruszállító Boeing 737-es között helyezkedik el, repülési sebességét tekintve azonban utóbbihoz áll közelebb.

A Jota Aviation szerint a gépek további előnye, hogy a legtöbb esetben hosszas engedélyeztetés nélkül, rövid időn fel tudnak szállni, és berepülhetnek még a legszigorúbb zajkorlátozási szabályozások alá eső repterekre is.

A cég BAe-146-osaival 2017-ben Budapesten is többször lehetett találkozni, amikor azok a Flybe brit regionális légitársaság hamarosan megszüntetésre kerülő járatát teljesítették a brit főváros üzleti repülőteréről, London-City-ből.

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu