Felvásárolta a TNT csomagküldő cég légitársasági operációit az ír ASL csoport. A belgiumi székhelyű TNT Airways és a spanyol Pan Air Líneas Aéreas légitársaságok a jövőben ASL Airlines Belgium és ASL Airlines Spain néven működnek tovább.

A TNT Airways egyik Boeing 757-es repülőgépe. A légitársaság többségében azonban 737-es gépeket üzemeltet. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A TNT Airways egyik Boeing 757-es repülőgépe. A légitársaság többségében azonban 737-es gépeket üzemeltet. (Fotó: AIRportal.hu)

Az ASL csoport 2016. februárjában jelentette be, hogy ajánlatot tett a TNT légitársasági operációinak megvásárlására, azzal a feltétellel, hogy a TNT amerikai FedEx-be történő beolvasztása létrejön. Az európai versenyjogi hatóságok május 18-án hagyták jóvá a FedEx-TNT felvásárlást.

A légitársaságok kiszervezésére a FedEx-TNT egyesülésből azért volt szükség, miszerint az európai uniós jogszabályok szerint az uniós légitársaságok tulajdonjogának legfeljebb 49%-a lehet külföldi kézben.

A megállapodás szerint az ASL csoport több éves szerződést kötött az egyesült FedEx-TNT vállalattal a cargo járatok üzemeltetésére.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezzel az ASL csoport légitársasági portfóliója kilencre bővült, repülőgépeinek száma pedig 35 darabbal 130 fölé nőtt, a csoport munkavállalóinak száma pedig 2 500-ra bővült.

A TNT Airways megtartja a belgiumi Liége repülőterén működő központját, de maga a Liège hub (Eurohub) nem része a légittársaság tulajdonlásában bekövetkező változásnak.

Az ASL Aviation csoport dublini székhelyű, repülőgép üzemeltetéssel, bérbeadással és légijárművek lízingjével is foglalkozó cég. A csoport jelenleg 7 önálló légitársaságot üzemeltet Európában, Afrikában és Ázsiában. A csoporthoz tartozó légitársaságok a menetrend szerinti szolgáltatások mellett cargo és utasszállító repülőgépek ACMI-alapú (saját személyzettel és karbantartással együtt) bérbeadásával is foglalkozik.

Az ASL Aviation csoport irányítása alá tartozik a Magyarországon működő ASL Airlines Hungary (korábbi nevén Farnair Hungary) légitársaság és a Farnair Handling földi kiszolgáló cég is. Az ASL Aviation csoport 382 millió eurós bevételt ért el a 2015. évben.

Az ASL Airlines Hungary egyik magyar lajstromjelű Boeing 737-400F repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Az ASL Airlines Hungary egyik magyar lajstromjelű Boeing 737-400F repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!