A repülőgép-karbantartó iparág egyik legjelentősebb éves szakmai rendezvénye, az atlantai MRO Americas szervezői a szegmens 10 legígéretesebb innovációja közé választották a magyar AerinX kiterjesztett valóságon alapuló technológiáját. A cég így előadhat a konferencián, amelyen Észak-Amerika és a világ legjelentősebb vállalatai vesznek részt a repülőgépipar és repülőgép-karbantartás területéről – közölte lapunkkal a magyar fejlesztőcég.

A repülőgépipar és légi közlekedési világszinten legjelentősebb szaklapja, az Aviation Week által szervezett MRO Americas konferencián 800 cég összesen 15 ezer képviselője vesz részt április 9-11. között, az egyesült államokbeli Atlantában.

A szegmens legnagyobb észak-amerikai szakmai rendezvényén az USA és Kanada, illetve globálisan a szektor legnagyobb és legjelentősebb vállalatai képviseltetik magukat.

Az AerinX a szervezők meghívására 9 további innovatív technológiai vállalkozás mellett mutatkozhat be előadóként, a konferencia Start-Ups Stand Up for Innovation szekciójában.

Papír és vonalzó helyett kiterjesztett valóság

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A magyar cég egy olyan kiterjesztett valóság (AR) alapú rendszert fejleszt, amellyel a repülőgépek és más légiközlekedési eszközök külső felületi átvizsgálása, és az ehhez kapcsolódó karbantartási munka lényegesen egyszerűbbé, gyorsabbá és precízebbé válhat.

Ez az iparág egyik jelentős problémáját oldhatja meg, hiszen jelenleg a légi járművek külső felületének átvizsgálása manuálisan, kézi eszközökkel zajlik.

A karbantartó mérnökök szó szerint vonalzóval mérik le és filctollal rajzolják körbe a felfedezett felületi sérüléseket, ráadásul a munkafolyamat során több ezer oldalnyi, papír alapú műszaki dokumentáció átolvasására kényszerülnek, amikor egy-egy felületi sérülés súlyosságát kell meghatározniuk.

„Az AerinX számára megnyithatja a kaput az észak-amerikai piac felé az MRO Americas konferencián való előadási lehetőség. A repülőgép-karbantartó iparág más szegmensekhez képest kicsit megkésve, de annál nagyobb elánnal keresi jelenleg a digitalizációban és innovatív technológiákban rejlő lehetőségeket” – fogalmazott Kiss Antal Bence, az AerinX társalapító-ügyvezetője.

Tőkebefektetést követően partneri megállapodás

Az AerinX tavaly év végén összesen 250 millió forintnyi, több lépcsőben megvalósuló tőkebefektetésről kötött megállapodást az X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealappal.

Röviddel ezt követően a társaság stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb repülőgép-karbantartó vállalatával, az Aeroplex of Central Europe-pal.

Egyre intenzívebb a nemzetközi érdeklődés a magyar cég és az általa fejlesztett technológia iránt, amelynek köszönhetően a világ legnagyobb repülőgépipari gyártóival, karbantartó- és lízingvállalataival, illetve légitársaságaival folytat jelenleg is előrehaladott tárgyalásokat a lehetséges együttműködésekről.

„Jelenleg a technológiánk piacra lépését készítjük elő, és a folyamatosan zajló szoftverfejlesztés mellett az üzletfejlesztés terén is jelentős előrelépést tettünk az elmúlt néhány hónapban. Terveink szerint ősszel Series A befektetés keretében újabb, több millió dolláros tőkebevonást valósítunk meg. Ezzel egy időben pilot-projekteket tervezünk indítani további nemzetközi partnerek bevonásával, a globális piacra lépést pedig 2020 őszére ütemezzük” – fűzte hozzá Kiss Antal Bence.

Az AerinX az MRO Americas konferencia mellett további üzleti tárgyalásokat is folytat majd az Egyesült Államok több pontján, amelyek megvalósulásában a magyar startupok külpiacra lépését támogató Input Program is a cég segítségére volt.

Így működik az AerinX