Az amerikai repülőgépgyártó bejelentette a Boeing Business Jet üzleti repülőgép-családjának legújabb és legnagyobb hatótávolságú tagja, a BBJ 777X fejlesztési programját.

Forrás: Boeing

Az amerikai gyártó a kétévente Dubajban megrendezett Middle East Business Aviation Association Show (MEBAA) üzleti repülőgép-szalonon mutatta be a típus fejlesztési programját.

A bejelentés szerint a BBJ 777X forradalmasítja az ultra hosszú távú VIP-utazást, mert a típus minden mai repülőgépnél hosszabb utakat lesz képes megtenni közbenső leszállás nélkül.

A BBJ 777X a jelenleg fejlesztés alatt álló, új generációs 777X kereskedelmi típus üzleti változata lesz. A 777X prototípusának, a hosszabb törzsű 777-9-esnek a szűzrepülését 2019-re, a forgalomba állítását pedig 2020-ra tervezi a gyártó. Az everetti üzem a hetekben végzett az első levegőbe emelkedő tesztpéldány összeszerelésével, és a múlt héten helyezték áram alá a repülőgép elektromos hálózatát.

A gyártó mindkét típusváltozatot kínálja majd a vevőknek VIP-kialakítással, BBJ 777-8 és BBJ 777-9 típusjelzéssel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A rövidebb törzsű BBJ 777-8 hatótávolsága 11 645 tengeri mérföld (21 570 km) lesz, és emellett 302 négyzetméter alapterületű kabint kínál az utasoknak.

A nagyobb, BBJ 777-9-es változat pedig 342,7 négyzetméter alapterületű kabinjával 11 000 tengeri mérföldre (20 370 km) lesz képes repülni közbenső leszállás nélkül.

A Boeing három, a VIP-kabinberendezések terén vezető tervezőcég – a Greenpoint Technologies, a Jet Aviation, és a Unique Aircraft Design – koncepcióját mutatta be a BBJ 777X-hez, amelyek bármilyen igénynek megfelelő luxuslakosztályt képesek a típsu belsejébe varázsolni.

A Boeing a program bejelentésekor azt is közölte, hogy a napokban újabb megrendelés érkezett az új generációs hajtóművekkel felszerelt, keskenytörzsű BBJ 737 MAX repülőgéptípusra egy meg nem nevezett vásárló részéről, ennek rendelésállománya így 21 példányra nőtt.

Forrás: Boeing