Már jövő év elejétől újabb A380-as üzemeltetőt köszönhet a légipiac: a portugál wet-lease specialista, a Hi Fly két Airbus-óriásgépet szerez be. Egyelőre nem tudni, gyári újakat, vagy használtakat (egyes hírek szerint az utóbbi a valószínűbb), de azt elárulták, hogy kétosztályos elrendezésben 560 üléssel lesznek berendezve.

Gyári új vagy használt példányokat szerez be a portugál cég? (Fotó: Airbus)

Hosszú idő óta nem bővült az Airbus A380-asokat üzemeltető légitársaságok köre, új példányra másfél éve nem érkezett megrendelés.

Ezért a gyártási rátát is csökkenteni kényszerül a vállalat, és lehetséges, hogy még ennél is kisebb ütemre kell átállniuk a jövőben. Most azonban arról számolt be az aerotelegraph.com a ch-aviation nyomán, hogy új szereplő lép az óriásgéppel a piacra.

A portugál wet-lease specialista, a Hi Fly két A380-ast állít üzembe jövőre, az első gép már 2018 első negyedévében megérkezik a flottába.

A német portálnak a cég elnöke, Paulo Mirpuri megerősítette a hírt, de azt nem árulta el, hogy honnan származik majd a két repülőgép, és hogy veszik-e, vagy lízingelik, mivel még nincs végleges szerződés. Ahogy arról az AIRportal.hu is beszámolt, a Singapore Airlines mint a világ legelső A380-as üzemeltetője az idén megkezdte a legidősebb példányainak kivonását.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A tíz éves lízingszerződés lejártával a következő években öt óriás-Airbustól válnak meg, helyettük a gyártótól várnak újat. Lehetséges, hogy a szingapúri légitársaságtól érkeznek tehát a portugál cég gépei, de persze elképzelhető, hogy gyári újakat vesznek.

A Hi Fly elnöke azonban azt elárulta, hogy a két A380-asukon kétosztályos elrendezésben 560 ülés lesz majd.

Összehasonlításként, az Emirates óriásgépein a kétosztályos verzióban több mint 600 ülés található, így meglehetősen szellősnek tűnik a leendő portugál berendezés.

Mirpuri azt is közölte, hogy olyan útvonalakra állítják majd be, ahol igen nagy kapacitásra van szükség és olyan repülőtereken, ahol kevés a szabad résidő.

A portugál cég számos légitársaságnak szolgáltat személyzettel együtt gépet, a flottája jelenleg is Airbusokból áll, megtalálható benne az A321-es, az A330-as, az A340-300-as és -500-as típus egyaránt.