Először hajtott végre vizuális adatok alapján teljesen automatikus felszállást az Airbus egyik A350-1000-es tesztgépe, a repülőgép fedélzetére szerelt képfelismerő rendszer segítségével.

A tesztre még december 18-án került sor az európai gyártó toulouse-i központjában, azonban a gyártó csak most tette közzé az eredményeket. Az egyik A350-1000-es nyolc automatikus felszállást hajtott végre a technológia segítségével.

Az automatikus felszállásokat a repülőgép vizuális adatok alapján végezte el, amelyet a repülőgép fedélzetén elhelyezett képfelismerő technológia tett lehetővé.

Amikor a repülőgép megkapta a felszállási engedélyt a légiforgalmi irányítástól, a pilóták aktiválták a robotpilótát, és beállították a felszálláshoz szükséges tolóerőt.

Ezt követően a repülőgép a futópálya középvonalát követve automatikusan hajtotta végre a nekifutást és pontosan az előre beállított sebességértéknél, a megfelelő mértékben megemelte a repülőgép orrát és végrehajtotta az elemelkedést.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Airbus

A műveletet két pilóta és három mérnök felügyelte a repülőgép fedélzetén.

A teszt része az Airbus Autonomous Taxi, Take-Off & Landing (ATTOL) projektjének, amelynek célja, hogy a gurulási, fel- és leszállási manővereket a repülőgépek automatikusan, autonóm módon is képesek legyenek végrehajtani.

A képalkotó technológiának köszönhetően az automatikus felszállás olyan repülőtereken is elérhetővé válik, amelyeket nem szereltek fel erre alkalmas, műszeres leszállítórendszerrel (ILS).

A projekt következő fázisaiban a technológia segítségével automatikus gurulást és leszállást is tesztelnek majd – várhatóan 2020 közepén.

Az Airbus közleményében hangsúlyozta, hogy az autonóm technológiákat a repülésbiztonság fokozása és leginkább a pilóták támogatása érdekében fejlesztik. A repülőgépvezetők munkaterhelésének csökkentésével a szakemberek minél inkább a repülési műveletek stratégiai megtervezésével tudnak majd foglalkozni.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!